Bergse ouderen krijgen kijkje in de keuken bij Stichting Vastenavend
Op het terrein van Halwana krijgen ouderen uit Bergen op Zoom vrijdagochtend een kijkje in de keuken bij Stichting Vastenavend. In de verschillende loodsen kregen ze uitleg over wat er voor en tijdens carnaval allemaal gedaan wordt. Om in de stemming te komen had bijna iedereen zijn of haar bulle aangetrokken.
Aandachtig luistert het gezelschap wat de leden van Stichting Vastenavend vertellen. Buiten op het terrein staat de auto van de prins opgesteld. Verschillende bezoekers maken tussen uitleg door snel even een foto. “Deze vastenavendbeleving is voor mensen met een ouderdomsbeperking en een visuele beperking”, legt Marc van der Steen van de commissie Optocht uit.
Even verderop staat de paarse dubbeldekkerbus waar mensen ook naar binnen mogen om een kijkje te nemen. Hoewel de meeste vanaf buiten kijken, durven er toch een aantal wat stappen binnen te zetten. “En natuurlijk spuit elf. Een belangrijk karretje wat altijd voor veel plezier in de huiskamer zorgt”, zegt Van der Steen.

Veldteken
In één van de loodsen worden de veldtekens gemaakt. Op een grote tafel liggen de spullen hiervoor uitgestald ondertussen wordt er uitgelegd wat het maken van zo’n veldteken nou eigenlijk inhoudt. “De mensen krijgen ook allemaal een veldteken van dit jaar mee naar huis”, vertelt het commissielid.
Zo ook mevrouw Nederhand. “Die heb ik nog nooit gehad, dus die gaat mee”, zegt ze. “Die komt in mijn kamer, daar is nog wel een plekkie voor”, vult ze lachend aan. Het is voor mevrouw de eerste keer dat ze komt kijken. “Ik vind het heel leuk om te zien hoe het allemaal gemaakt wordt.”
In een andere loods zijn de kostuums te bezichtigen. “Als ze het leuk vinden mogen ze die ook even aantrekken en ermee op de foto gaan”, gaat Van der Steen verder. In de kantine krijgen de groepen om de beurt uitleg van bouwclub ’t Vagevuur over het bouwen van een carnavalswagen.

Derde editie
Het is de derde keer dat Stichting Vastenavend een ochtend als deze organiseert. Dat doet ze samen met het Meeusenfonds. “Het is belangrijk dat alle mensen in de stad Vastenavend kunnen vieren. En we merken dat er een toenemende groep mensen is die moeilijk in staat is om Vastenavend te vieren”, legt Van der Steen uit.

Hoewel het geen verplichting is, hadden bijna alle bezoekers hun bulle uit de kast gehaald. “Dat ontstaat spontaan, maar dat geeft wel extra sfeer aan deze Vastenavendochtend.” Ook mevrouw Nederhand heeft een zakdoek en gordijn gekregen voor de gelegenheid. “Die had ik ook wel van thuis mee kunnen nemen”, geeft ze toe.
De bedoeling om ook volgend jaar weer een beleving te organiseren voor de ouderen uit de stad. “We hebben vandaag 85 mensen over de vloer gehad. Gezien de reacties, ook van vorige jaren, blijven we dit herhalen. Het is gewoon een succesnummer”, sluit Van der Steen af.
Lees ook: Met zelfgebouwde megafrees ontlast bouwclub Wij haar bouwers