Bergen op Zoom

Bergse zorgen over elektriciteitsnet: ‘Groei werkgelegenheid in het geding’

Stockfoto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse wethouder Hans Peter Verroen heeft donderdag bij minister Rob Jetten aangedrongen op een snelle versterking van het elektriciteitsnet. Vorige week werd duidelijk dat bedrijven in Brabant en Limburg niet meer kunnen aansluiten op het overvolle net. Daarmee komt in Bergen op Zoom de werkgelegenheid en verduurzaming van het bedrijfsleven in het geding, aldus de wethouder.

Verroen deed zijn oproep bij een overleg met klimaatminister Rob Jetten. Hij zat daar met onder anderen de Brabantse provinciebestuurder Anne-Marie Spierings en haar Limburgse collega Maarten van Gaans-Gijbels.

Gerichte aanpak

“Ik ben voor een actiegerichte aanpak”, stelt wethouder Verroen. “Alle opties moeten bekeken worden. Vooral moet de technische realisatie van netuitbreidingen snel en met daadkracht aangepakt worden door de netbeheerders. En de overheden moeten in hun rol daarbij ook goed doorpakken.” Netbeheerder TenneT werkt momenteel aan extra netvoorzieningen, zoals de bouw van een 380kV hoogspanningsstation bij Halsteren. Dat station is vooral bedoeld voor de West-Brabantse en Zeeuwse stroomvoorziening.

Grootverbruikers

Ook voor de korte termijn zijn oplossingen mogelijk, benadrukt de Bergse wethouder, bijvoorbeeld door afspraken te maken met grootverbruikers over de afname van stroom. “Wij willen als college van de gemeente Bergen op Zoom onze uiterste best doen om onze doelstellingen en opgaven verwezenlijkt te krijgen”, aldus Verroen. “Dan is het ook nuttig om rechtstreeks met de minister hierover aan tafel te zitten.” Verroen is blij dat hij zijn zorg kenbaar heeft kunnen maken bij Jetten en noemt het “goed te merken dat de minister zich zeer bewust is van de ernst van de situatie.”