Halsteren

Betere doorstroomkansen bij Curio voor vmbo-leerlingen Sport en Bewegen

Han Verbeem

Vmbo-school Curio Steenspil in Halsteren gaat een zogeheten doorlopende leerlijn Sport en Bewegen opzetten. Hiermee is er de mogelijkheid voor gereserveerde plaatsing van leerlingen van Curio scala die door willen stromen naar mbo Sport en Bewegen. Daarvoor gaat Steenspil nauw samenwerken met de mbo-opleidingen Sport en Bewegen van Curio in Breda.

Samenwerkingsovereenkomst

Herman Kruis, director van het Johan Cruyff College en onderwijsmanager van mbo Curio Sport en Bewegen, en Michel van Loon, onderwijsmanager bij vmbo Curio Steenspil hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Eerder zijn al afspraken gemaakt met Curio-locaties in Oosterhout en Teteringen.

Sportprofiel

Met de samenwerking kan Steenspil de vmbo-lessen nog specifieker aan laten sluiten op die van het mbo. Waar mogelijk kunnen leerlingen ook al lessen op mbo-niveau volgen. Anderzijds kunnen de mbo-studenten sport en bewegen via praktijk- en stagelessen ervaring opdoen in het lesgeven in het vmbo. “We merken dat veel leerlingen door willen stromen naar de mbo-sportopleiding. Daar is echter veel animo voor, dus deze gereserveerde plaatsing heeft een grote meerwaarde voor onze leerlingen. Door de nieuwe werkwijze vergroot de kans dat ze de vervolgopleiding ook succesvol afronden”, licht onderwijsmanager Michel van Loon toe.

Plusdocument

Naast de gereserveerde plaatsen zijn er ook afspraken op het gebied van studieloopbaanbegeleiding, het aanbieden van specifieke keuzevakken in het examenprofiel, zoals voeding en bewegen, ondersteuning bij sport en bewegen. Er is ook een plusdocument opgesteld. Hierin staat omschreven welke competenties en eisen behaald kunnen worden op Curio Steenspil om aanspraak te maken op een gereserveerde plaats.

Topsport

Steenspil-leerling Lorenzo is 15 jaar oud en wil graag verder in de topsport, als voetballer. Hij speelt nu bij het jeugdelftal van Sparta in Rotterdam. Lorenzo is blij met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst omdat het voor hem makkelijker maakt te werken aan zijn opleiding én sportcarrière. Zijn ambities? Het betaald voetbal natuurlijk, te beginnen bij Sparta en uiteindelijk naar Real Madrid. Zijn grote voorbeeld is de Portugese sterspeler Ronaldo. Waarom? “Hij is een voetballer die met keihard werken op eigen kracht de top heeft bereikt.”

Deel dit op: