Bergen op Zoom

Bewoners, gemeente en ondernemers slaan handen ineen tegen puinhoop op Bergse Boulevard

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De hoeveelheid zwerfvuil aan de Boulevard in Bergen op Zoom loopt de spuigaten uit. Gemeente Bergen op Zoom, McDonalds en de werkgroep zwerfvuil hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken en hebben een actieplan gemaakt. Inzet van gemeente, ondernemers en recreanten is de komende tijd cruciaal.

“De Boulevard is een mooie toeristische plek waar veel mensen op af komen. Je kunt er genieten van het strand, het water en de horeca”, zegt Larissa van Gurchom-Colijn van de werkgroep zwerfvuil (Wijkcommissie De Bergse Plaat). “Helaas merk je dat daar ook vuil mee gepaard gaat.” Samen met onder meer wijkgenoot Frank Govers deed ze daarom mee aan de nationale opschoondag. “Met een groep van een man of acht zijn we de Bergse plaat gaan schoonmaken. In twee uur tijd hebben we veel zakken afval verzameld”, zegt Govers, lid van de werkgroep en woonachtig langs de Binnenschelde.

Kragge III

Toen Govers twee dagen later tijdens een wandeling over de Boulevard liep kon hij zijn ogen niet geloven. “Het was wel alsof ik door Kragge III heen liep. Het was weer een ontzettende puinhoop!” De verontwaardigde Govers maakte foto’s en filmpjes van de ravage en deelde deze op social media. Met succes. Want een kleine week later zat de werkgroep rond de tafel met wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom en Jeffrey Baardwijk van McDonalds Bergen op Zoom.

Zwerfvuil

Het fastfoodrestaurant neemt al geruime tijd zijn verantwoordelijkheid, legt Baardwijk uit. Iedere ochtend ruimen McDonalds medewerkers de Boulevard op. “Daarnaast gaan wij gedurende de dag nog minimaal vijf keer een extra zwerfvuil ronde lopen waarbij we ook alle vuilnisbakken van ons en van de gemeente legen wanneer deze vol zijn.” Naar aanleiding van het gesprek gaat het etablissement vier nieuwe bakken plaatsen met een groter volume.

Aanpakken

De neuzen staan allemaal dezelfde kant op, zo beamen alle betrokken partijen, waaronder wethouder Patrick van der Velden. Via een woordvoerder laat hij weten dat het een constructief gesprek is geweest waarin iedereen zijn aandeel pakt. Binnenkort wil hij graag met de ondernemers uit het gebied samen gaat zitten om te kijken wat er kan gebeuren om dit probleem aan te pakken.

Mentaliteit

Rond fastfoodketens ontstaat nu eenmaal zwerfvuil, zegt Van Gurchom-Colijn. “Maar dat komt door de gebruiker. Een deel van het probleem is mentaliteit. Een ander deel van het probleem is dat de vogels het afval uit de vuilnisbakken trekken.” Ze doen dan ook een dringend beroep op bezoekers van de Boulevard om vuilnis mee te nemen of in de bakken te deponeren. Het probleem met de vogels kan worden opgelost met betere afvalbakken met daarin een klep.

Actieplan

Nu het actieplan er ligt, is het probleem nog niet opgelost. Inzet van de gemeente en de ondernemers moet de komende tijd soelaas bieden. De vervolgstap is dan ook een volgend gesprek op 2 juni (15 uur) waarbij alle ondernemers aan de Boulevard kunnen aansluiten.