Bergen op Zoom

Bezems en afvalbakken uitgedeeld voor een schone Bergse binnenstad

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De vervuiling in de binnenstad is in Bergen op Zoom al jaren een terugkerend thema en vooral een grote ergernis voor velen. Samen met de gemeente wil ondernemersvereniging Sterck daar definitief een einde aan maken. Allemaal de handen uit de mouwen, is daarbij de boodschap.

Sterck-voorzitter Kees van Male en wethouder Hans Peter Verroen bezochten op woensdag 1 maart alle binnenstadondernemers. Ze kwamen niet met lege handen. Bij de meeste adressen werd een bezem afgegeven, bij bepaalde horeca tevens een afvalton. Het was de introductie van een aantal nieuwe initiatieven, allemaal met als doel het centrum schoon te houden.

Uniek verhaal

Woensdag Veegdag, dat is waarmee Sterck alle ondernemers oproept minstens een keer per week het eigen stoepje te vegen. In ieder geval kan nu niemand meer zeggen daar de materialen niet voor te hebben.

Daarnaast gaat iedere zaterdag Bergenaar Remco Jansen op pad om de binnenstad schoon te houden. En dat is best een uniek verhaal. Dit deed hij op eigen initiatief al jaren, geheel vrijwillig. Voortaan werkt ie voor de ondernemersvereniging. Uitgerust met een eigen kar en de nodige attributen zorgt hij ervoor dat zelfs de moeilijkst bereikbare plekjes worden bijgehouden.

Positieve impuls maar ook boetes

De afvalton die her en der is aangeboden, is bestemd voor horeca waar mensen af komen halen. Voor deze bedrijven geldt de regel dat zij binnen een straal van 25 meter moeten opruimen wat hun klanten laten slingeren. Al moet de ton die klanten natuurlijk uitnodigen restanten hierin te gooien.

Vanaf nu zal er strikt gehandhaafd worden en gelden serieuze boetes voor niet opgeruimd afval. Toch zien de wethouder en Sterck de actie vooral als een positieve stimulans, bedoeld om mensen te inspireren.