Steenbergen

Bietentocht: ‘Mooie hommage aan de bietenvaart’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De tijd dat suikerbieten per schip werden vervoerd, ligt al ver achter ons. Oude zeilschepen die door paarden voortgetrokken worden, zie je dan ook bijna nooit meer. Bijna nooit: Want tijdens de jaarlijkse bietentocht -die donderdag in Steenbergen aankwam- wordt deze oude traditie levend gehouden.

Ter hoogte van Fort Hendricus in Steenbergen maken tientallen paardeneigenaars hun knollen klaar voor de Bietentocht. De zeilende beurtvaartschepen verzamelen zich ondertussen een paar kilometer verderop. “Boten die vroeger bieten bij de fabriek brachten, moesten binnen gesleept worden. Jagen noemen ze dat. Dat is wat we vandaag gaan doen”, zegt Cor Esslink die samen met Mariëlle Boeter een trekpaarden-team vormt.

(Artikel gaat verder onder de foto)Bietentocht Steenbergen | Foto: Jelka Matlung

De Bietentocht is een uniek evenement, zegt Jacqueline Boer, die de trekpaarden voor de Bietentocht coördineert. “Ik denk dat dit het enige evenement is in Nederland waar dit zo gebeurt. Dit is echt hoe het vroeger ging”, zegt ze. Gelegenheden om te oefenen zijn er dus niet. De meeste deelnemende paarden zijn wel gewend om als trekpaard ingezet te worden. Bijvoorbeeld voor een ploeg.

“Het enige wat we kunnen doen is zorgen dat het tuig op orde is. En verder weten we hoe de paarden kunnen reageren. Over het algemeen zijn ze heel mak kan je er alles mee doen. Je moet er wel op voorbereid zijn dat er iets kan gebeuren”, zegt Esselink.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Bietentocht Steenbergen | Foto: Jelka Matlung

Na een wandeling van een kilometer of twee, stellen alle paarden zich op en bepaalt Jacqueline Boer welk schip door welk paardenspan wordt getrokken. Het grote witte schip van Peter en Ilse Verboom wordt getrokken door het driespan van Esslink en Boeter. “In het begin is het wel zwaar en dan zetten ze de motor van de boot wel even aan. Maar als het eenmaal gaat, dan gaat het”, zegt Boer.

En inderdaad. Na een wat moeizame opstart waarbij de paarden onrustig zijn, gaat het allemaal goed. Kapiteinsvrouw Ilse Verboom weet hoe dat komt: “De paarden zijn gewend om recht te trekken en nu voelen ze dat gewicht van schuin achter komen. Dan willen ze eigenlijk gewoon de dijk af lopen.”

(Artikel gaat verder onder de foto)

Bietentocht Steenbergen | Foto: Jelka Matlung

De Bietentocht is een belevenis voor toeschouwers, paardenteams en de schippers. “Het is een superleuke hommage aan de vroegere bietenvaart en daar werden ook paarden gebruikt om te jagen. Dat je dat nu weer mee mag maken is echt fantastisch”, zegt Verboom.

Bietentocht Steenbergen | Foto: Jelka Matlung
Bietentocht Steenbergen | Foto’s: Jelka Matlung