Halsteren

Bordspel laat mensen spelenderwijs kennismaken met geestelijke gezondheidszorg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In het kader van het 110-jarige bestaan, heeft GGZ WNB een uniek bordspel gemaakt. Het spelbord staat vol met herkenbare plekken op landgoed Vrederust en andere locaties van de zorginstelling.

Op de ene kant van het spelbord kun je het klassieke spel Ganzenbord spelen. Op de andere kant beweeg je je pion over onder meer het Halsterse landgoed. Het startpunt is – net als bij een werkelijk bezoek- de rotonde. Van daaruit kom je onder meer langs het hoofdgebouw, de Schorre, De Melanen en De Schelde. Landgoed coördinator Nienke Aarts noemt het spel een mooie tastbare herinnering. “Het is een momentopname die laat zien hoe de organisatie er nu uitziet.”

Verkrijgbaar

De medewerkers van GGZ WNB hebben een spel ontvangen. Liefhebbers kunnen het spel ook aanschaffen in Klein Loo, het winkeltje op het landgoed. “Met het openbaar verkopen van het spel hopen we niet alleen oud medewerkers en mensen die zich verbonden voelen met Vrederust te bereiken, maar ook mensen die graag meer willen leren over GGZ WNB en de geestelijke gezondheidszorg”, zegt Aarts. Naast het spel zijn er nog veel meer dingen in Klein Loo te koop, zo ook: bloemstukken en boeketten uit de eigen pluktuin, groenten uit de moestuin, tweedehandskleding, aardewerk gemaakt in de eigen pottenbakkerij, notitieboekjes, kaarten etc. Allemaal gemaakt door de cliënten van GGZ WNB.

Stigma

Het doel is om het landgoed beter op de kaart te zetten en de stigma op de geestelijke gezondheidszorg te doorbreken. “We laten mensen spelenderwijs kennis laten maken met onze organisatie. Ook willen we laten zien dat er zoveel op het landgoed te beleven is.” 

Cliënten

Het spel is ondertussen al gespeeld door mensen op de afdeling dagbesteding. Volgens trajectbegeleider Anneloes Schijns werd het spel goed ontvangen door de cliënten. “Het is een heel leuk spel met veel mogelijkheden zoals tekenen en uitbeelden.” De cliënten hebben zelf ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het spel. 7500 spelschijven van hout zijn door hen voorzien van kleurrijke versiering.