Wouw

Bouw brandweerkazerne Wouw moet wachten op nieuw bestemmingsplan

Brandweerkazerne aan de Donkenweg in Wouw

De brandweerkazerne aan de Donkenweg in Wouw

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal verwacht dat er volgend jaar eindelijk zicht komt op de bouw van een brandweerkazerne in Wouw. Eerst zou dat al in 2021 zijn. Maar er zijn bezwaren binnen gekomen, waardoor de gemeente eerst het bestemmingsplan moet aanpassen. Dat antwoordt de gemeente op vragen van de VLP Roosendaal.

De nieuwbouw van de brandweerkazerne in Wouw sleept al jaren voort. Eerst waren er plannen om de nieuwe kazerne in de Geerhoek te zetten. Maar buurtbewoners toonden aan dat dit geen veilige plek was voor de uitruk van brandweerwagens. In 2018 werden die plannen daarom teruggedraaid. Uiteindelijk bleek bedrijventerrein De Hoogt in Wouw een betere plek voor de nieuwe kazerne. En in januari 2021 ging de gemeenteraad enthousiast akkoord met die plannen: nog hetzelfde jaar zou de bouw  van de brandweerkazerne beginnen.

Bestemmingsplan zou volgend jaar klaar moeten zijn

Toen bleef het stil. In 2021 is er niet gebouwd en ook dit jaar zijn de werkzaamheden niet begonnen. De VLP-raadsleden Eric de Regt en Toon Jochems wilden weten waarom de nieuwbouw vertraagd is. En vooral ook, wanneer er dan wel iets gaat gebeuren. Uit de antwoorden van burgemeester Han van Midden blijkt, dat er eerst een bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Dat kwam naar voren tijdens de bezwaarprocedures.

Volgens Van Midden hoeft het betreffende bestemmingsplan maar voor een deel aangepast te worden. Het voorstel voor die aanpassing komt dan ook eerst ter inzage te liggen. “Verwachting is dat u als gemeenteraad in 2023 het aangepaste bestemmingsplan kan vaststellen en daarmee de vergunningverlening voor nieuwbouw van de kazerne kan starten,” schrijft de burgemeester aan de VLP. Ook de aanbesteding van de bouw kan pas beginnen, nadat het nieuwe bestemmingsplan is goedgekeurd.

Prijs bouwmaterialen kan kazerne duurder maken

De Regt en Jochems maken zich ook zorgen over de staat van de oude brandweerkazerne, die nu veel langer gebruikt moet worden dan de bedoeling was. Maar dat is volgens de burgemeester geen probleem. “Het is verantwoord dat de brandweer
tot de ingebruikname van de nieuwe kazerne in Wouw van het huidige pand gebruik maakt,” schrijft hij. “We monitoren regelmatig dat het pand voldoet aan de gestelde eisen.” De huur van de huidige kazerne loopt nog tot 30 juni 2025.

Van Midden kon nog niet zeggen of de nieuwe brandweerkazerne duurder wordt door de stijgende prijzen van materialen. En of er dus genoeg geld gereserveerd is. Pas als het bestemmingsplan is aangepast, gaat de gemeente de vergunningen regelen en de bouw aanbesteden. En ook dan pas wordt duidelijk hoeveel geld de bouwbedrijven willen hebben voor de klus. “Aangezien de prijsstijgingen met betrekking tot de bouw per week verschillend zijn, is het nu te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen,” aldus de burgemeester.

Lees ook: Nieuwe brandweerkazerne in Wouw laat lang op zich wachten Lees ook: Wouw krijgt dit jaar een nieuwe brandweerkazerne Lees ook: Plannen voor brandweerkazerne bij Geerhoek in Wouw van de baan