Bergen op Zoom

Bouwclub d’Ekseketel slaat een jaartje over en zet in op jeugdig bouwtalent

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bouwclub d’Ekseketel doet dit jaar niet met een praalwagen mee met de Vastenavendoptocht in Bergen op Zoom (‘t Krabbegat). De reden? Zieken binnen de bouwclub. Terwijl de club pas op de plaats doet, investeren ze in de jeugd, en daarmee in de toekomst van het leutfeest.

“In oktober en november zijn een paar belangrijke bouwers uitgevallen in verband met ziekte van zichzelf of van echtgenoten”, legt bestuurslid René Lint uit. Uitgerekend deze mensen waren erg belangrijk in de eerste fase van het bouwproces. De bouwers hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken. “We stelden onszelf de vraag: Gaan we met man en macht hier nog aan verder werken? Wat impliceert dat je je bed hier weg moet gaan zetten?!” Ze kozen ervoor om een jaartje over te slaan.

Vuile handen

Het gerucht dat de bouwclub een groot tekort aan bouwers heeft, klopt dus niet volgens Lint. “Nee, nee, nee! We kunnen natuurlijk wel jonge aanwas gebruiken! Maar ja, wie wil dat nog? Welke jongelui van achttien jaar willen nog een beetje verf of vuil aan hun handen hebben?”

Vergrijzing

Er is sprake van vergrijzing in de bouwclubs, ziet Lint. “Maar er zijn bouwclubs die echt weer jonge aanwas hebben en die houden ze dan ook met fluwelen handschoentjes binnenboord.” Over jonge aanwas gesproken: Tijdens het ‘Wagetjes Kijke‘ lopen er veel kinderen in de bouwloods van de club. “Wij hebben in samenwerking met de Vastenavend Akkedemie een project lopen. Onze ontwerper Peter Franssen die heeft dat opgezet”, zegt Lint trots.

Vastenavend-vuurtje

Franssen: “In het ontwerp van onze wagen heb ik ruimte gecreëerd voor kinderen of andere groepen om mee te bouwen aan de wagens. Op die manier komen ze in het kot meebouwen aan de wagen. We hopen daarmee het vuur ergens te laten ontbranden, dat ze denken: hé, wacht eventjes, dat is leuk, dat wil ik gaan doen.”

Schilderen, kleien, lassen. Dit vind ik echt cool!

De kinderen zijn bloemen van papier-maché aan het schilderen. Aan hun reacties te merken zijn ze uit het juiste hout gesneden om bouwers te worden: “Ik zou dit wel elk weekend willen doen. Schilderen, kleien, lassen. Dit vind ik echt cool”, zegt een meisje.

Een ander meisje: “Ik hou heel erg veel van knutselen en dat soort dingen. Dus ik dacht: nou, dit is wel leuk. De bloem wordt op de wagen gezet bij de optocht, maar dan wel vroeg volgend jaar.” Want de bouwers knutselen gewoon door. “Maar wel op z’n elfendertigst”, zegt Lint.