Roosendaal

Bouwclubs Roosendaal krijgen coronasteun van gemeente

BC De Baargseboan in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Carnaval Roosendaal krijgt geld van de gemeente uit het coronapotje. De stichting kan hiermee een fonds oprichten om de bouwclubs in leven te houden. Roosendaalse bouwclubs hebben het moeilijk sinds de coronacrisis. Want ze hebben al twee jaar lang geen optocht en dus geen inkomsten gehad, terwijl de prijzen voor energie en materialen sterk zijn gestegen.

Het rijk heeft in de coronacrisis geld vrijgemaakt om culturele instellingen te helpen. De gemeente Roosendaal wil een deel van dat geld gebruiken om bouwclubs te helpen. De Stichting Carnaval Roosendaal is er blij mee, want het is hoognodig. “Roosendaalse bouwclubs die deelnemen aan de carnavalsoptocht verkeren sinds corona in zwaar weer,” aldus de stichting. “Energie- en materiaalprijzen stijgen sterk en inkomsten zijn er niet geweest de afgelopen twee jaar.”

Coronacompensatie voor cultuur

De bouwclubs hadden hun financiële problemen op papier gezet. En de Stichting Carnaval Roosendaal is die cijfers gaan bespreken met de gemeente. “De gemeente heeft vervolgens besloten om eenmalig middelen vanuit het coronacompensatie budget specifiek voor cultuur in te zetten,” laat de stichting opgelucht weten. “Hiermee kan de Stichting Carnaval Roosendaal een fonds voor de Roosendaalse bouwclubs in het leven te roepen.”

Hoeveel geld de Tullepetaonse bouwclubs krijgen en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen, is nog niet bekend gemaakt. De stichting gaat dat binnenkort aan de bouwclubs vertellen. “Het doel is deelname aan de optocht te kunnen continueren,” aldus de stichting. “Ook zal gewerkt worden aan een plan om op de langere termijn dit mooie stukje cultuur voor de Tullepetaonse carnaval te behouden. Daarbij zal ook onderzocht op welke wijze het bedrijfsleven en het onderwijs kunnen worden betrokken.”

Lees ook: Bouwclubs van Brabantse Wal-optocht verrast met financieel steuntje in de rug Lees ook: Tweestrijd bouwclubs: stoppen of wagen afmaken voor volgende carnaval