Huijbergen

Bouwclubs worstelen met stijgende bouwprijzen: ‘Maar laten ons niet zomaar uit het veld slaan’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bouwmateriaal dat drie keer zo duur is geworden, carnavalswagens die voor het dubbele verkocht worden. Carnavalsbouwclubs hebben het zwaar. Hoe houden zij het hoofd boven water in tijden van inflatie en krimpende budgetten?

Bouwclub Ambiance uit Hoeven en CV De Sanegeit uit Huijbergen hebben compleet verschillende werkwijzes. Zo bouwt Ambiance haar wagens zelf, en bij De Sanegeit kopen ze tweedehands wagens die ze compleet ombouwen en opknappen. Maar beide clubs ervaren de lasten van de hoge bouwprijzen. “Een rol schuim bijvoorbeeld”, noemt Steven de Jong van Ambiance als voorbeeld. “Was voorheen een paar tientjes, nu bijna 150 euro. Dat is gewoon verdriedubbeld.”

De wagen van Ambiance is een flinke, namelijk 32 meter lang en 11 meter hoog. “Ik denk dat de complete wagen tussen de 15 en 17 duizend euro gekost heeft”, bekent Steven. “Het is dit jaar dan ook voor het eerst dat we met een bouwbudget hebben gewerkt.

Verdubbelde prijzen

Ondanks dat De Sanegeit haar wagens dan wel niet vanaf de grond opbouwt, worstelt ook deze bouwclub met de stijgende kosten. “Wij zijn tevens de carnavalsstichting van Huijbergen, dus ons budget is gewoon een stuk lager”, vertelt bouwclubvoorzitter en nar Rick Melissen. Het thema dat zij dit jaar aanhouden is ‘Eureka’. De kleurrijke wagen met daarop verschillende uitvinders en professoren wordt 8 meter hoog en 25 meter lang.

“Een deel van deze wagen hebben we overgekocht. Maar we gebruiken ook onderdelen van andere wagens en we verven alles helemaal opnieuw. We willen echt een ander soort wagen op de weg zetten, dus niet de wagen die we kopen.” Waar een tweedehandswagen een paar jaar geleden voor zo’n 5 duizend euro doorverkocht werd, ligt dat bedrag nu een stuk hoger. “Het dubbele”, zegt Rick. “En soms meer. Van zulke bedragen hoef je tegenwoordig echt niet meer gek op te kijken. Het is steeds moeilijker om zo’n grote wagen te bekostigen.”

Doorzetten

Beide bouwclubs verzamelen bouwproducten bij elkaar door samen te werken met andere bouwclubs. “We ruilen bijvoorbeeld wel eens spullen met elkaar”, legt Steven uit. “En we krijgen ook donaties van sponsoren. De sponsoren zijn echt onmisbaar”, zegt Rick.

Ondanks dat de bouwclubs last hebben van de prijzen, merkt Rick dit nog niet in het aantal opgaves van de carnavalsoptocht in Huijbergen. “We zien hier nu in ieder geval nog geen daling in. Iedereen blijft hard zijn best doen om een mooie wagen te bouwen. We laten ons echt niet zomaar uit het veld slaan!”

Het ontwerp van CS De Sanegeit: Eureka!