Zevenbergen

Brandstofdiefstallen Zevenbergen lijken achter de rug, daders nog niet gevonden

Brandstofmeter voor auto (foto: Shutterstock)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Met name in december 2023 was in Zevenbergen geregeld sprake van de diefstal van brandstof, aldus social media berichten. Er werden gaten geboord in de tanks van auto’s om zo benzine of diesel te stelen. Het leidde tot grote schade, en dat allemaal voor enkele tientjes opbrengst. Het lijkt erop dat de daders inmiddels een andere regio hebben uitgezocht voor hun criminele activiteiten.

Zowel bij de gemeente Moerdijk als de politie is men bekend met het fenomeen, al zijn er niet veel officiële aangiften gedaan. En dat terwijl de schade groot is vaak. Veelal moet een doorboorde brandstoftank worden vervangen, wat al snel zo’n 700 euro kost.

Twee meldingen, zelfde buurt

De gemeente heeft maar deels een beeld van wat er speelde, met name omdat sommige inwoners de incidenten op social media deelden. Of omdat er meldingen waren van gelekte brandstoffen op straat. Dat kan nare consequenties hebben, zeker als deze in het riool terecht komen. Er zijn in de afgelopen drie maanden twee meldingen binnengekomen van een benzinelucht uit het riool, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De eerste melding was in oktober, over de omgeving van de Okkerlaak, waarschijnlijk veroorzaakt door diefstal van brandstof uit auto’s die bij de Jumbo stonden. De tweede dateert van 13 december en betrof dezelfde buurt. De gemeente heeft toen zelf een waarschuwing verspreid die mensen alert moest maken op benzinedieven.

Meld je alsnog!

Bij de politie zijn niet veel Zevenbergse gevallen van dit soort diefstal geregistreerd, laat een woordvoerder weten. Dat maakt een beeld krijgen van mogelijke daders er niet eenvoudiger op. Daarom wordt slachtoffers of getuigen gevraagd alsnog melding of aangifte te doen, ook als het even geleden is. Er zijn mogelijk alsnog camerabeelden te vinden, of kentekens te achterhalen. Waarschijnlijk zijn de dieven inmiddels weer elders actief. Vaak kiezen ze tijdelijk plaatsen of regio’s uit, in de hoop zo niet ontdekt te worden.