Roosendaal

Bravis ziekenhuis wint prijs voor beste duurzame zorginitiatief

Foto: Bravis. Roland van Wandelen die in het Bravis ziekenhuis het initiatief nam voor de recyclebare narcosegassen.

Laura Vermunt Laura Vermunt

Het Bravis ziekenhuis heeft de juryprijs voor beste duurzame zorginitiatief gewonnen. Bravis kreeg de prijs, omdat zij als eerste ziekenhuis van Nederland gestopt is met het uitstoten van narcosegassen. De uitreiking vond donderdag plaats tijdens het online congres Duurzame Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Anesthesioloog Roland van Wandelen stond aan de basis van het initiatief. Hij nam de prijs in ontvangst en mocht zijn initiatief verder toelichten. De vrijgekomen narcosegassen worden niet naar buiten afgevoerd, maar opgevangen in buisjes met kokosfilterkorrels.

Recyclebare gassen

In een fabriek in Duitsland wordt het gas uit de filters gehaald, schoongemaakt en opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen. Het ziekhuis zorgt hiermee voor een jaarlijkse CO2-besparing. Dit is vergelijkbaar met ruim twee miljoen autokilometers.

De jury vond de recyclebare gassen van het Bravis Ziekenhuis innovatief en goed uitvoerbaar. De operatiekamers op de locatie in Roosendaal gebruiken sinds half augustus het systeem.

Lees ook: Terwijl jij verdoofd bent, wordt de lucht die je uitademt hergebruikt