Bergen op Zoom

Canadese ambassadeur Lisa Helfand bij filmweekend Slag om de Schelde

Lisa Helfand, ambassadeur van Canada (foto: Couvrette Photography Ottawa)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Bevrijding Brabantse Wal, Stichting Decorbouw en C-Cinema Bergen op Zoom houden een speciaal filmweekend om de Slag om de Schelde te herdenken. Op zaterdagavond is er een speciale vertoning alleen voor genodigden. Daar zal ook Lisa Helfand bij zijn, de ambassadeur van Canada. De veldslag was in oktober 1944 de grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Het speciale filmweekend is op zaterdag 25 en zondag 26 september.

In oktober 1944 trokken geallieerde troepen op vanuit België om het gebied rond de Westerschelde terug te veroveren van de Duitse bezetter. Het waren vooral Canadezen die de zware gevechten tegen de Duitsers moesten leveren. De Westerschelde en de aanvoer vanuit de haven van Antwerpen waren belangrijk voor de bezetter. En de Duitsers hebben hun positie daarom fanatiek verdedigd. Hierdoor was de strijd hevig en vielen er vele doden.

Ambassadeur bespreekt vooraf de relatie tussen Canada en Brabant

Het was een enorme militaire operatie om de Westerschelde en het gebied er om heen terug te veroveren. Op Nederlands grondgebied was het zelfs de grootste operatie van de Tweede Wereldoorlog. In de speelfilm Slag om de Schelde staat deze strijd centraal. De Canadese ambassadeur Lisa Helfand komt zaterdagavond in Bergen op Zoom de film bekijken. Zij zal van tevoren de gasten toespreken en vertellen over de band die Canada heeft met Nederland en vooral met West-Brabant.

Er is zaterdagavond ook een korte inleiding over de speelfilm door Robert Catsburg van Heemkundekring De Steenen Kamer. En bij binnenkomst van de gasten speelt een orkest liedjes uit de bevrijdingstijd. Ook als de film is afgelopen speelt het orkest voor de speciale gasten. De voorstelling van 18.30 uur op zaterdag is alleen voor mensen die hiervoor zijn uitgenodigd.

Vijf voorstellingen voor publiek tijdens filmweekend

Er zijn voor alle voorstellingen van Slag om de Schelde nog kaarten te koop. Bezoekers moeten wel een Coronatoegangsbewijs hebben. De film wordt tijdens het filmweekend vijf keer getoond voor publiek. En dat is op de volgende tijden:

  • zaterdagmiddag – 13.45 uur
  • zaterdagmiddag – 16.15 uur
  • zaterdagavond – 21.00 uur
  • zondagmiddag – 13.45 uur
  • zondagmiddag – 16.15 uur

De film Slag om de Schelde is ook nog op andere dagen te zien, los van het speciale filmweekend. Hij draait in C-Cinema Kiek in de Pot. Op de website staan ook de tijden vermeld van de andere voorstellingen.

Lees ook: Groep jongeren wil bevrijders eren: ‘Ze waren toen net zo oud als wij nu’