Bergen op Zoom

CDA-burgerlid maakt zich zorgen om criminele jeugd in Bergen op Zoom

© Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Bergen op Zoom is een ondermijningsgevoelige gemeente, blijkt uit recent onderzoek van RTL Nieuws. De gemeente staat namelijk op plek veertien van de 352. Op het gebied van hoogrisicojongeren staat de gemeente zelfs op plek negen. Gerdien van Abeelen-Dekker, burgerlid bij het CDA, maakt zich hier zorgen om en stelt daarom raadsvragen. “Je wil niet in een gemeente wonen waar de onderwereld de bovenhand heeft.”

“Het is vrij dramatisch”, vervolgt het burgerlid. “Plek veertien wil je niet voorbij zien komen.” Ze hoopt daarom dat de gemeente Bergen op Zoom maatregelen treft, om te voorkomen dat jongeren het criminele pad op gaan. “We staan nog niet op plek één, zoals het Limburgse Heerlen. De jeugd kunnen we wellicht nog veranderen.”

Drugscriminaliteit

De hoge score op de lijst van RTL Nieuws, is volgens Van Abeelen-Dekker te wijten aan het feit dat Bergen op Zoom in de grensregio valt. “Dat gaat al gauw gepaard met drugscriminaliteit. Jongeren raken gevoelig voor het snelle geld.”

Buurgemeente Roosendaal staat overigens op plek negentien op de lijst van ondermijningsgevoelige gemeentes. Als het aankomt op hoogrisicojongeren, scoort de gemeente zelfs hoger dan Bergen op Zoom: een vijfde plaats.

Het CDA-burgerlid pleit daarom voor een samenwerking tussen buurgemeenten, om hoogrisicojongeren in kaart te brengen en maatregelen uit te rollen. Die moeten ervoor zorgen dat jongeren op het rechte pad blijven.

Criminele pad onaantrekkelijk maken

Daar ligt volgens haar ook een taak voor handhaving, politie en de veiligheidsregio. “Er zijn meer gemeenten die hiermee worstelen en ook al effectieve maatregelen hebben getroffen. We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

Opleidingen en banen aantrekkelijk maken, is volgens haar van belang om het criminele pad zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. “Het is belangrijk dat iemand zich nuttig voelt in de samenleving. Maak werk van jongeren, zodat een deel van dit probleem wordt opgelost.”

Lees ook: Week van de Veiligheid in Roosendaal: ‘Drop je knife’ en op pad met jeugdboa Jackie