Halsteren

CDA en V-BoZ willen rem op gebruik alcohol en drugs bij Domus: ‘Onveilig in de buurt’

De feestelijke ingebruikname van de Domus Halsteren, op 23 juni 2023. (Persfoto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

De fracties van CDA en V-BoZ willen dat de het Bergse college het gebruik van drugs alcohol op de Domus Halsteren bij Vrederust tegengaat. De politieke alliantie vraagt het college om in overleg te gaan met het Leger des Heils en GGZWNB. Volgens burgerlid Ans van Eekeren (V-BoZ) is er een toenemend gevoel van onveiligheid in de buurt en zou er op en nabij de Domus gedeald worden.

Een Domus is een 24-uurs woonvoorziening van het Leger des Heils, met beschermd wonen voor mensen met een verslaving en psychosociale problemen. In Halsteren is de Domus sinds juni van dit jaar in gebruik. “We brengen structuur in de dag en zoeken een passende dagbesteding”, aldus een toelichting van het Leger des Heils. “Doel is, dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.” Daarbij maakt de Domus Halsteren met de deelnemers ook afspraken over middelengebruik,

Ingebroken

Hoewel de gemeente Bergen op Zoom een strikt zero-tolerancebeleid heeft ten opzichte van drugshandel en -gebruik zou de Domus Halsteren op de kamers het middelengebruik tolereren, aldus Van Eekeren. En dat zou leiden tot agressief gedrag. Het gevolg: een behoorlijke overlast op het terrein en in de directe omgeving van GGZWNB. “Ook is er al diverse keren ingebroken bij een zorgonderneming op het terrein, medewerkers en omwonenden zouden zich niet meer veilig voelen ”

Bekende problematiek

De brief aan het college is mede ondertekend door raadslid Sander Siebelink en CDA-burgerlid Hilde Martens. Volgens de politici van deze alliantie zouden GGZWNB en het Leger des Heils onvoldoende maatregelen hebben genomen om de overlast te stoppen of te verminderen., “hoewel de problematiek wel bekend is bij hen.”

Donkere dagen

Zeker nu de dagen weer korter worden, is het onveilige gevoel bij mensen in de omgeving ook meer toegenomen – stellen ze. “Men gaat daar ’s avonds niet graag meer wandelen of de hond uitlaten. Al met al maken de politici zich ernstige zorgen en vrezen wij dat er mogelijk meer incidenten gaan ontstaan, als de situatie zoals deze zich nu voordoet, blijft bestaan. Daarom vragen ze het college in overleg te treden met de beheerder van de Domus Halsteren over de overlast: “Wij begrijpen dat de Domus gesitueerd is op particulier terrein, maar de overlast stopt niet bij de grenzen van het perceel.”

Incident

De brief van de alliantie CDA en V-BoZ over de Domus Halsteren komt kort na de aanhouding van een 31-jarige man die op Vrederust verblijft. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 75-jarige vrouw uit Halsteren. Volgens Van Eekeren staat de brief geheel los van dit incident. “Onze bezorgdheid over het gevoel van onveiligheid in de buurt bestaat al langer”, benadrukt ze. De directe aanleiding voor de brief is een krantenbericht hierover van afgelopen vrijdag.

Het Leger des Heils was maandag niet bereikbaar voor een inhoudelijk commentaar.