Bergen op Zoom

CDA/V-BoZ! wil hufterig rijgedrag aanpakken: “met piepende banden de rotonde om”

Foto: Taras Chernus via Unsplash

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Alliantie CDA/V-BoZ! wil dat de gemeente meer gaat doen om asociaal rijgedrag en straatraces tegen te gaan. De partij krijgt steeds meer meldingen over auto’s die veel te hard rijden en met piepende banden door de straten gaan. Vooral op de Rooseveltlaan, Melanendreef en Boulevard in Bergen op Zoom. CDA/V-BoZ! wil dat de gemeente snelheidscamera’s plaatst. En dat de gemeente inwoners oproept om vaker de politie te waarschuwen.

Veel te hard rijden, straatraces houden, met veel lawaai optrekken, hard afremmen, midden op de rijbaan naast elkaar stilstaan om tegelijk te kunnen vertrekken. Dit zijn voorbeelden die omwonenden geven van de overlast. Meino Dam en Sander Siebelink maken zich zorgen over de veiligheid. “Om een voorbeeld te noemen. Deelnemers/overnachters aan de Roparun schrokken zich rot van de enorme snelheden waarmee auto’s midden in de nacht over de Boulevard scheurden,” schrijven de raadsleden aan burgemeester en wethouders.

Hoge snelheden en piepende banden

“De Alliantie CDA/V-BOZ! ontvangt steeds meer meldingen over ‘verkeershufters’ op de openbare weg in onze gemeente,” aldus Dam en Siebelink. “Bestuurders van personenauto’s met vaak geprepareerde motoren en uitlaatsystemen die met hoge snelheden en piepende banden asociaal rijgedrag vertonen en het overige verkeer in gevaar kunnen brengen.”

De raadsleden geven ook de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom als voorbeeld. Vooral tussen de rotonde en de Sterrelaan zouden de hardrijders veel overlast geven. “Bestuurders van deze auto’s nemen met piepende banden de rotonde twee tot drie keer om vervolgens het rechte stuk vol gas met veel lawaai richting Sterrelaan te racen. Dit gebeurd vaak ‘s avonds laat,” beschrijven ze de situatie.

‘Opvallende’ snelheidscamera’s neerzetten

Dam en Siebelink willen weten hoe vaak dit voorkomt in de gemeente Bergen op Zoom. En op welke plekken. “Want er moet voorkomen worden dat dit weggedrag tot ernstige gevolgen zou leiden.” Ze vragen zich af of controles zouden helpen om de hardrijders af te remmen. “Is het plaatsen van ‘opvallende’ camera’s een optie om dit probleem te verminderen bijvoorbeeld op de Rooseveltlaan en aan de Boulevard?”

Meestal is niet duidelijk wie deze ‘verkeershufters’ zijn. CDA/V-B0Z! wil ze uit de anonimiteit halen. En daar zijn de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom voor nodig. Dam en Siebelink stellen voor om een oproep te doen. De gemeente zou inwoners kunnen vragen om de politie of 112 te bellen als er ernstige overlast is. De raadsleden vragen zich af of dat kan helpen het gevaarlijke rijgedrag te verminderen.

Lees ook: Buurt duidelijk over toekomst na schietpartij: ‘De straat moet terug aan de bewoners’ Lees ook: Dronken bestuurder vliegt uit de bocht na racewedstrijd Lees ook: Politie neemt huurauto’s in beslag na meldingen over asociaal rijgedrag Lees ook: Burgemeester Han van Midden pakt hardracende auto’s aan: ‘Maat is vol’