Halsteren

Christine is boudoir fotograaf: ‘Vrouwen op hun mooist vastleggen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Christine Pandel (36) uit Halsteren is daglichtfotograaf. Met behulp van het licht maakt ze haar foto’s. Maar de Halsterse is niet zomaar een fotograaf. Ze maakt boudoirfoto’s van vrouwen. Op deze manier wil zij vrouwen in een mooi (dag)licht zetten.

Boudoirfotografie richt zich voornamelijk op personen in lingerie en bed-/badkleding. “Ik probeer vrouwen op hun allermooiste vast te leggen”, vertelt Christine. “Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Toen negen jaar geleden haar dochtertje geboren werd, kreeg Christine van haar vader een oude fotocamera. Christine ging met de camera aan de slag en maakte een tal van foto’s van haar pasgeboren dochtertje. Nadat haar familie en vrienden de foto’s zien zijn ze onder de indruk. “Ik kreeg op het gegeven moment steeds vaker de vraag van familie en vrienden of ik ook foto’s van hun zou kunnen maken.” Christine besluit een eigen bedrijfje te starten.

Waar ze in het begin veel kinder- en familieportretten maakt, raakt ze daar op een gegeven moment beetje op uitgekeken. “Het is best lastig om bijvoorbeeld kinderen te fotograferen. Ze werken niet altijd even goed mee, wat ook logisch is, want het zijn kinderen.” Als ze een aanvraag krijgt om boudoirfoto’s te maken twijfelt ze niet en grijpt ze deze kans.

De omslag van het fotograferen van kinderen naar boudoirfoto’s maken is groot.

Van collega’s uit het vak krijgt Christine de tip dat zij zich moet gaan focussen op één tak van sport. Ze besluit de kinder- en gezinsfotografie achter zich te laten en zich te gaan richten op boudoirfoto’s. Met succes. “De omslag van het fotograferen van kinderen naar boudoirfoto’s maken is groot”, geeft ze toe. “Het is écht zoeken geweest waar ik nou het meest blij van werd.”

Kwetsbaar

Christine krijgt veel vrouwen voor haar lens. “Het zijn bijvoorbeeld vrouwen die zwanger zijn en dit vast willen laten leggen, maar ook vrouwen die veel zijn afgevallen en dit willen vieren met mooie foto’s. Soms zijn er ook vrouwen die graag boudoirfoto’s aan hun partner cadeau willen geven.” Ze beseft zich maar al te goed dat de vrouwen die voor haar lens in lingerie verschijnen, zich kwetsbaar naar haar opstellen. “Ik wil de vrouwen tijdens de shoot zo goed als mogelijk helpen. Ze moeten zich ontspannen voelen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Laura Vergeer tijdens de shoot met Christine in de oude Suikerfabriek in Zevenbergen

Laura Vergeer (29) uit Vlaardingen is één van de vaste modellen van Christine. In het dagelijkse leven werkt ze in de financiële administratie, maar sinds een jaar staat ze regelmatig model voor Christine. “Ik vind het heel spannend om te doen, maar het geeft ook veel energie waar ik erg blij van word.” Iedere shoot overwint ze weer haar angst. “Het geeft écht een kick als we weer klaar zijn en ik de foto’s zie”, vertelt Laura trots.

Toen ik dit soort foto’s voorbij zag komen dacht ik meteen: dit wil ik ook!

“Het is écht een ding van je samen”, legt Christine uit. “We maken de foto’s, ik laat ze zien, het model reageert er weer op. Dat vind ik echt tof.” Laura is ook erg enthousiast. “Toen ik dit soort foto’s voorbij zag komen dacht ik meteen: dit wil ik ook!” Laura gunt iedere vrouw een shoot, zoals bij Christine. Ze vindt het vrouwelijk lichaam prachtig. “Voor mij is het belangrijk dat de foto classy is. Het moet de vrouwelijke energie uitstralen. Van mij mag er ook zeker wat te zien zijn. Je moet eigenlijk blijven kijken naar het beeld”, besluit Laura.

Laura Vergeer en Christine Pandel bekijken samen de genomen foto’s.