Bergen op Zoom

Circus Barani mag eindelijk weer optreden, zes shows op de planning in Bergen op Zoom

Maarten Elst Maarten Elst

Circus Barani staat aan de vooravond van een reeks optredens in Bergen op Zoom. Na negen maanden stil te hebben gestaan in West-Brabant, is het momenteel druk bezig met het opbouwen van de circustent. Opnieuw is stadspark Kijk in de Pot de uitgekozen locatie. Wie denkt dat het circus na negen maanden vooral aan haar eigen kassa denkt, komt bedrogen uit. Het circusgezelschap begint haar reeks optredens met een benefietavond ten gunste van Giro 777, voor de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg.

Voor Amber Blokker van Circus Barani begint het weer te kriebelen. 15 oktober stortte de circuswereld in, maar sinds 1 juli, negen maanden later, is het weer mogelijk om op te treden. “We kunnen haast niet wachten”, glundert Blokker. “Vanaf 1 juli konden we pas vergunningen aanvragen voor evenementen. Door wat administratie is de planning een week opgeschoven. We zijn maar wat blij dat we weer kunnen beginnen.”

Supercoronaplan

Zelf zal Blokker dit keer niet de trapeze instappen. Vanwege haar huidige zwangerschap verricht ze lichtere hand- en spandiensten op het circusterrein. “Ruim negen maanden later zijn we eindelijk weer terug”, vertelt ze. “Dit keer wederom met een vergunning. In de hoop dat het nu wel door mag gaan. We hebben een supercoronaplan opgezet. We houden ons hier aan alle maatregelen. Dit jaar laten we het gewoon doorgaan.”

Het circusgezelschap hing de afgelopen maanden niet in de trapeze, maar verrichten allerlei bijbaantjes om het hoofd boven water te houden. “Die maanden waren voor ons gewoon een hel”, vertelt Blokker, die veel liever het land doorreist met haar circusfamilie. “We zijn van het circusleven overgegaan op het normale burgerlijke leven om het zo te zeggen. Daar is zeker niks mis mee, haha. Maar het is niet ons ding om vast op één plek te wonen en om vast werk aan te nemen. Nu moesten we simpelweg wel, anders hadden we hier niet gestaan.”

Benefietavond voor Limburg

Circus Barani deed eind vorig jaar de belofte toen het strandde in Bergen op Zoom. Als alles meezat, dan wilde het het liefst in Bergen op Zoom met een benefietavond haar tour weer heropstarten. Het goede doel werd onlangs snel gevonden. “Na heel lang zoeken en met wat er allemaal in Limburg aan de hand is, kunnen we niets anders dan Giro 777 als goede doel te kiezen”, vervolgt Blokker. “Zodra woensdagavond de voorstelling geweest is, tellen we al het geld bij elkaar op. Dat is niet alleen de toegangskaartjes, maar ook de verkoop van eten en drinken. Al de gemaakte kosten voor de onkosten gaan ook naar het goede doel. Tel daar tien procent van de omzet van de andere shows bij op en dat wordt ons eindbedrag voor het goede doel.”

Een zeer nobel gebaar, maar volgens het circusgezelschap ‘niet meer dan normaal’. “Als je ziet hoe wij vanuit heel het land zijn geholpen, en dan met name de regio Bergen op Zoom, met voer voor de dieren, geld, terrein voor onze wagens. Nu hebben wij zoiets van, we willen graag wat terug doen voor de maatschappij.”

Nieuwe show

De afgelopen maanden heeft Circus Barani zeker niet stilgezeten. Er is gewerkt aan een nieuwe show, waarvan de première plaatsvindt in Bergen op Zoom. “Er komt een andere voorstelling als die van ons gewend is”, verklapt Blokker. “Er komen deze week nog artiesten aan. Die zullen een aantal nieuwe acts presenteren die nog niet eens hier in Nederland vertoond zijn. Bovendien hebben we zelf ook nog nieuwe dingen uitgeoefend, die zullen ook te zien zijn in de voorstellingen.”

Er zijn nog tickets te koop voor de zes voorstellingen, verspreid over vijf dagen. Circus Barani zet tribunes weg en vult, geheel volgens de coronamaatregelen, de tent met toeschouwers. “Er zijn nog tickets beschikbaar, er is geen reserveringsplicht meer”, geeft de circusmedewerkster aan. “Maar wij raden aan om zoveel mogelijk in de voorverkoop de kaarten te kopen of een reservering te doen. Zo kunnen wij rekening houden met onze shows.”

Lees ook: Gestrand circus Barani kan weer op weg en begint met benefiet voor Limburg