Roosendaal

Ruim 2.000 deelnemers World Cleanup Day maken gemeente Roosendaal schoon

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Roosendaal draait het vrijdag 15 en zaterdag 16 september om de World Cleanup Day. Er doen meer dan 2.000 mensen mee om de gemeente weer schoon te krijgen. Op vrijdag gaan er 18 scholen aan de slag. De leerlingen gaan zwerfafval opruimen in de buurt van hun school. En op zaterdag gaan organisaties en vrijwilligers hun eigen buurten schoonmaken. De gemeente Roosendaal zorgt overal voor materiaal, zoals handschoenen en vuilniszakken. En afvalbedrijf Saver haalt al het ingezamelde zwerfvuil op.

Ook het DaVinci College in Roosendaal doet mee aan de World Cleanup Day. Leerlingen van de brugklas en derdeklassers krijgen eerst een korte uitleg in de klas. Daarna trekken ze allemaal werkhandschoenen aan, grijpen een plastic vuilniszak en gaan naar buiten. “We hebben afval opgeruimd door heel de wijk van Langdonk, zodat er wat minder afval en vooral plastic in de natuur ligt,” vertelt een meisje met lange, zwarte vlecht.

Papier, plastic, blikjes, afval en karton

De jongeren zoeken langs fiets- en voetpaden, in bermen en groenstroken. Ze duwen zelfs takken opzij om goed in de bosjes te kunnen kijken. Want ook daar ligt allerlei troep. “Papier, plastic, blikjes, afval en karton,” somt een brunette op. Dat er zo veel zwerfafval ligt, vindt ze maar stom. “En ik vind dat het niet goed is voor de natuur.” Op de achtergrond moedigt jeugdboa Jackie hen aan. “Goed van jullie!”

Rian Uiterlinden is vrijwilliger bij de Werkgroep Schoon Langdonk. Zij helpt vandaag mee de volle vuilniszakken bij elkaar te krijgen. Tevreden kijkt ze naar de groeiende stapel. “Ze hebben heel goed geruimd. En ook met oog voor detail. Dus kleine papiertjes, kleine plastic dingetjes, want dat is ook vervuiling. Dat verteert ook niet.”

Afval op straat gooien: boeten is 110 euro

Een jongen met kort blond haar wil dit wel vaker doen. “Als we bij het strand zijn, dan doe ik het ook heel vaak. Opruimen bij de zee en zo.” Jeugdboa Jackie maakt hem bewust van de risico’s van afval op straat gooien. “Wist jij dat wij voor ieder dingetje dat je weg gooit, ook al is het een blikje of een sigarettenpeuk, dat we daar een bekeuring voor kunnen schrijven?” De blonde jongen knikt. Hij denkt dat zo’n bekeuring 15 euro kost. “Dat kost 110 euro,” vertelt Jackie. De jongen is verbaasd: “Nou, dan moet je er geen twee weggooien,” grapt hij.

Een jongen met kort bruin haar is de tel al bijna kwijt. “Ik denk dat we ongeveer zes of zeven zakken vol hebben, dus op zich wel goed.” Hij is onder de indruk van de hoeveelheid rommel op straat. “Ik vind het niet zo heel leuk, want de wereld heeft er niet voor gezorgd dat wij plastic hebben. Dus het moet wel gewoon schoon blijven.”

Kinderen schrokken van hoeveelheid zwerfafval

Jeugdboa Jackie merkt dat zo’n buitenles goed werkt. “Ze schrokken ook van de hoeveelheid afval die ze hebben opgehaald in de wijk. Het zijn vuilniszakken waar je u tegen zegt. En dat hoorden we ook terug van de kinderen: dat ze niet doorhadden dat er zoveel afval ligt op straat. Dus ik denk wel dat we ze een stukje bewuster hebben gemaakt.” Ze is ook heel tevreden over de inzet van de tieners. “Ze hebben zich ontzettend goed ingezet. Ze hebben heel veel afval geprikt. Ja, echt dikke chapeau.”

Zaterdag is het de beurt aan vrijwilligers: schooncoaches, scoutings, vrijwilligersorganisaties en andere inwoners doen weer mee aan de World Cleanup Day. Ze gaan aan de slag in de dorpen en wijken van de gemeente Roosendaal. In totaal helpen ruim 2.000 mensen mee. Er zijn ook gratis workshops over Plastic Soup, de Grondstoffenkringloop en het project ECO-Troopers voor voortgezet onderwijs.

Lees ook: Geen afval of peuken meer in de goot, want: ‘Hier begint de zee’