Woensdrecht

College én raad voelen weinig voor ‘Woensdrecht Airport’

De ingang van de Vliegbasis bij de Kooiweg. (Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Kritische geluiden van de fracties van VVD, CDA en AKT donderdagavond in de Woensdrechtse gemeenteraad, over het ‘proefballonnetje’ dat luchtvaartdeskundigen deze week hebben opgelaten over mogelijke lijndienst- en vakantievluchten vanaf vliegbasis Woensdrecht. Het plan lijkt op lucht gebaseerd, constateren de raadsleden – en zij krijgen bijval van de burgemeester.

Burgemeester Steven Adriaansen vindt de naam Woensdrecht Airport ‘even wennen’, zo reageert hij. “Ook het college was volledig verrast door het bericht. We zijn vooraf ook niet gekend in de opvattingen van de hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam”, antwoordt hij donderdagavond op raadsvragen. Adriaansen is duidelijk ‘not amused’ over het feit dat het “balletje via de media is gaan rollen om vervolgens te kijken hoe het landt.”

Andere plannen

Ook Aviolanda zou volgens Adriaansen vooraf niet benaderd zijn over de publicatie, bovendien heeft defensie zelfs geheel andere toekomstplannen voor de vliegbasis. “Daar zit geen enkele civiele luchtvaart in. Sterker nog, de militaire activiteiten moeten groeien, defensie moet alle beschikbare stikstofruimte daarvoor beschikbaar houden.” Aan dat gegeven gaan de pleitbezorgers van vakantievluchten “compleet voorbij”, verzucht de burgemeester.

Maastricht en Lelystad

Wat betreft een tijdelijke opvang van vakantievluchten, gedurende de renovatie van Vliegveld Eindhoven in 2027, ziet de Woensdrechtse burgemeester meer kansen in de luchthavens van Maastricht en Lelystad. “Dat laatste is compleet ongebruikt én het beschikt over terminals.” En wie dichter bij huis een vakantievlucht wil boeken, kan terecht op de luchthavens van Rotterdam en Antwerpen, merkt de burgemeester op. In deze beantwoording kan de raad zich volledig vinden. “Het ziet er toch naar uit dat we vanaf een ander vliegveld onze vakantievluchten moeten boeken”, merkt Marius Bakker (vvd) op.

Lees ook: Nieuwsanalyse – Burgerluchtvaart Woensdrecht geen échte optie