Bergen op Zoom

‘Computer says no’: ondernemers de dupe van systeemfout gemeente

Stockfoto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Joost Pals van fractie Lokaal Realisme constateert fouten bij de toekenning van Tozo-gelden aan ondernemers in nood. Door een systeemfout zouden ondernemers maandenlang moeten wachten op betaling, zo schrijft Pals aan het college van B&W. De Tozo is een regeling voor ondernemers die door corona in de financiële problemen zijn gekomen. Pals wil dat er snel een oplossing komt.

Computersystemen

De fout zou ontstaan doordat twee verschillende computersystemen van de gemeente niet goed met elkaar corresponderen. Dat leidt tot een blokkering van de uitbetaling, aldus Pals, die benaderd is door een gedupeerde ondernemer. Uiteindelijk heeft de betrokkene het geld gehad waar hij recht op had, maar pas nadat de gemeente een onderzoek had uitgevoerd en de ondernemer “indringend en herhalend” aan de bel had getrokken. Volgens fractie Lokaal Realisme staat het voorval niet op zich en is er sprake van een structureel en bekend technisch probleem.

Geschrokken

De fractie Lokaal Realisme is daarvan geschrokken, aldus Pals. “Eén fout kan gebeuren. Maar een aaneenschakeling van fouten en het ontbreken van een adequate opvolging is van een andere orde. De impact voor iemand die afhankelijk is van de Tozo-regeling is groot. Dat kan gaan over wel of geen brood op tafel. Wel of niet de huur betalen. Wel of niet in een schuldentraject geraken. En u weet net als wij dat de maatschappelijke kosten van een schuldentraject gigantisch zijn.”