West-Brabant

Corona gooit roet in eten sinterklaasbezoeken

Niek de Bruijn

Strooigoed in zakjes, minder Pieten over de vloer of een digitale boodschap van Sint-Nicolaas. Sinterklaasbezoeken aan bedrijven, verenigingen, scholen en gezinnen zien er tijdens de coronaperiode wat anders uit. Ook in West-Brabant wordt nagedacht over alternatieven. “Het staat als een paal boven water dat er aanpassingen gedaan moeten worden”, aldus een van de aanbieders.

Creeezy Verhuur & Events uit Roosendaal is nog op zoek naar antwoorden. “Hoe interpreteren scholen en bedrijven de maatregelen en hoe vul je je eigen standpunt in?”, aldus eigenaar Sjef Heijnen. Hij is zich druk aan het beraden over de invulling van de sinterklaasbezoeken. Toch is er nog veel onzekerheid over de mogelijkheden of alternatieven die zijn bedrijf kan bieden.

Hetzelfde geldt voor Stichting Sint-Nicolaas Bergen op Zoom. Zij brengen op dit moment in kaart hoe zij invulling kunnen geven aan hun programma. “Het kan best zo zijn dat we besluiten een aantal evenementen en bezoeken te schrappen”, aldus voorzitter Daan Touw. Daarover is hij nu in gesprek met diverse instanties.

Stichting Bergse Pepernoten Brigade verzorgt sinds dit jaar geen sinterklaasbezoeken meer. Oorzaak? ‘Het rampzalige coronajaar 2020 en maatschappelijke discussies.’ Overigens spelen persoonlijke omstandigheden en gezondheid ook een rol, laten aanbieders Mattijs en Sandra Franken weten op hun website.

Behoefte aan klassieke, Zwarte Piet

De PietenClub uit Bergen op Zoom besloot vorig jaar al geen bezoek meer te brengen aan bedrijven, scholen en verenigingen. “Corona gooide roet in het eten, om in pietentermen te blijven”, vertelt hulppiet Romano aan ZuidWest Update.

De huisbezoeken gaan daarentegen wel door. Er komen veel aanvragen binnen. “De behoefte aan Sinterklaas en een klassieke, Zwarte Piet is groot.” Normaal gesproken zijn er een stuk of dertig reserveringen.

Nu zijn dat er minder. Dit jaar verzorgt de organisatie namelijk alleen op 4 en 5 december huisbezoeken. Het is tevens de afscheidstour van de PietenClub. De acteur die in de huid van de Goedheiligman kruipt is namelijk al op leeftijd.

Maximale groepsgrootte

De beste man valt dus in de risicogroep. Daarom vindt de organisatie het belangrijk om de maatregelen in acht te nemen. “Het staat als een paal boven water dat er aanpassingen gedaan moeten worden.”

Normaal gesproken komt Sinterklaas met drie Pieten langs. Nu neemt hij waarschijnlijk maar één Piet mee. “We hebben ons te houden aan de maximale groepsgrootte.” Buren, neefjes en nichtjes worden daarom niet uitgenodigd. “Het gaat om de kinderen die op dat adres wonen.”

Tot slot wordt er wat anders omgegaan met het snoepgoed: in een zakje, in plaats van strooien. “Maar we zullen de kinderen nooit teleurstellen.”

Lees ook: Nieuw uiterlijk Pieten sluit aan bij de tradities van het Sinterklaasfeest