Steenbergen

Crowdfundingsactie moet Luuk Elzinga (22) dichter bij Olympische spelen brengen

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Luuk Elzinga droomt ervan om op de Olympische Spelen te boksen. De 22-jarige Steenbergenaar won in 2022 het Nederlands kampioenschap boksen voor mannen onder de 60 kilo, maar hij wil meer. Elzinga moet nu nog zelf zijn trainingen en deelnames aan toernooien betalen. Om deze reden is hij online een crowdfundingsactie gestart.

Hij is zijn campagne gestart op het Yvonne van Gennip Talent Fonds om deze kosten te kunnen betalen. Zijn huidige doel is om 3.000 euro in te zamelen. “Boksen levert mij nog geen geld op. Ik wil mijzelf ontwikkelen en hierom wil ik deelnemen aan trainingskampen en toernooien in het buitenland. Daarvoor heb ik geld nodig”, legt Elzinga uit.

Olympische Spelen is het topje van de ijsberg

Op de Olympische Spelen staan is zijn droom en doel waarvoor hij elke ochtend opstaat om te trainen. “Dat is voor mij het topje van de ijsberg. Ik denk niet aan professioneel boksen, ik denk niet aan enorm veel geld zoals Mayweather (oud professioneel bokser, red.). Voor mij gaat het om de sport. Ik wil naar de Olympische Spelen. Dán heb je de top bereikt.”

Lees ook: Snowboarder Youri (17) naar Olympisch festival: ‘Kan aardig bochtje draaien’

Maar om op het grootste, veelzijdigste sportevenement ter wereld te kunnen staan, moet de Steenbergenaar naar eigen zeggen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hij moet financiële rust hebben en een team hebben dat hem zowel fysiek als mentaal kan ondersteunen. “Op dit moment ben ik hier nog naar opzoek.”

Een lange weg te gaan

Elzinga is volledig gefocust op zijn bokscarrière en dit is volgens hem een deel van wie hij is, daar heeft hij dan ook vrijwel al zijn tijd voor over. “Als je naar de Olympische Spelen wilt, dan moet je een meerjarenplan maken”, vindt de 22-jarige. “Hier ben je minimaal 8-10 jaar mee bezig.”

De Olympische Spelen in 2028 zijn nog ver. “Gelukkig maar, ik ben er nog niet klaar voor”, vertelt Elzinga. De jonge bokser is kritisch op zijn eigen spel en ziet wat er nog verbetert kan worden. “Technisch ben ik een goede bokser. Mijn spel moet wel nog veel strakker en venijniger. Ik zal zorgen dat ik er klaar voor ben!” Wie Luuk Elzinga financieel wil ondersteunen, kan dit doen op zijn crowdfundingspagina.

Lees ook: Veronique stond 2,5 jaar niet in de ring en wint nu NK boksen: ‘Mentale uitdaging’