Steenbergen

D66 wil dat Steenbergen een toiletvriendelijkere gemeente wordt

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

D66 wil dat de gemeente Steenbergen uitzoekt hoeveel openbare toiletten er zijn. Ook zou de gemeente moeten kijken waar er wc’s bij kunnen komen. Alle openbare toiletten zouden dan aangemeld kunnen worden bij de HogeNood-app. Steenbergen staat op plek 328 van de lijst toiletvriendelijke gemeenten, dus bijna onderaan. D66 vindt dat de Steenbergen hierdoor mensen uitsluit, dat het zorgt voor eenzaamheid en dat het niet gastvrij is.

Volgens D66 zijn er in de kernen van de gemeente Steenbergen winkels, horecazaken en ontmoetingsplekken waar je gebruik mag maken van de wc, maar veel mensen weten dat niet. Het bedrijf HogeNood heeft een app waarmee je kunt zien waar de dichts bijzijnde openbare toilet te vinden is. Maar dan moeten die toiletten wel aangemeld zijn. Daarom dient D66 in de komende gemeenteraadsvergadering een motie in over de openbare wc’s van Steenbergen.

Binnen 500 meter een wc

“Uit onderzoek van de Maag, Darm en Leverstichting blijkt dat bij 47% van de gemeentes de norm van – bij een radius van 500 meter- niet gehaald wordt en dat de gemeente Steenbergen bij die 47% hoort,” schrijft D66-raadslid Tim Huisman in de motie. Hij wijst er op dat er in Nederland 3,5 miljoen mensen zijn met buik- en blaasziekten. Huisman vindt het niet kunnen dat deze mensen thuis blijven en soms zelfs vereenzamen, omdat er niet genoeg openbare toiletten zijn.

Huisman wil een plan van aanpak om hoger op de lijst van toiletvriendelijke gemeenten te komen. De gemeente kan niet alleen uitzoeken waar er openbare wc’s zijn en hoeveel het er zijn. Ze kan ook winkels, horeca en instellingen oproepen om hun toiletten aan te melden bij de HogeNood-app. Deze plekken kunnen met stickers laten zien dat wc-bezoekers welkom zijn. D66 wil de motie indienen op de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 maart.

Lees ook: Ook Woensdrecht sluit aan bij de HogeNood app Lees ook: Roosendaal stijgt naar nummer 9 op ‘wc-ranglijst’