Roosendaal

Roosendaal stijgt naar nummer 9 op ‘wc-ranglijst’

Kitty Joachems Kitty Joachems

Nu inwoners en bezoekers op steeds meer plekken gebruik kunnen maken van het toilet stijgt Roosendaal verder op de wc-ranglijst. En de gemeente komt van ver. Want een paar jaar geleden stond de gemeente nog op plek 282 op de lijst van meest toiletvriendelijke gemeenten. Inmiddels staat Roosendaal in de top 10. Op nummer 9 om precies te zijn. En als we alleen naar de provincie Noord-Brabant kijken staat Roosendaal zelfs op de tweede plaats.  

“De stijging op de ranglijst is geen doel op zich”, benadrukt wethouder Evelien van der Star. “Het is goed om te zien dat vragen vanuit de raad en het plan van het college effect hebben en dat onze positie op die lijst verbetert. Maar belangrijker is dat we gastvrij zijn voor onze inwoners en bezoekers. En daar hoort ook de beschikbaarheid van voldoende openbare toiletten bij.” 

Onvoldoende rolstoelvriendelijke toiletten 

Door een rapport van de Maag-, Lever, Darmstichting in 2019 ontdekte VLP-raadslid Alex Raggers hoe slecht het gesteld was met het aantal openbare toiletten in de gemeente Roosendaal. Hij stelde vragen aan het college waarna wethouder Klaar Koenraad met een eerste plan van aanpak kwam. Het Roosendaals Gehandicapten Platform (RoGeP) reageerde op dat plan tijdens een inspraakavond van de gemeenteraad. Hun boodschap was dat Roosendaal niet alleen onvoldoende openbare toiletten had maar dat er ook veel te weinig rolstoelvriendelijke toiletten zijn. 

Lees ook: Roosendaal slechtst scorende gemeente op de wc

Meest inclusieve toiletten 

Het heeft effect. Want in juni 2021 opent wethouder Klaar Koenraad nieuwe openbare toiletten bij de fietsenstalling op de Markt. Daar vind je sindsdien heren-, dames-, genderneutrale- en mindervaliden wc’s. Ook is er een verschoningsbrancard voor grote kinderen en volwassenen aanwezig. Daarnaast biedt het sanitair de mogelijkheid om een stoma te verschonen. “Dit zijn de meest inclusieve toiletten die je maar kunt hebben”, zegt wethouder Klaar Koenraad bij de opening. 

Lees ook: Extra toiletten in Roosendaal: ‘boodschapje doen’ wordt stuk makkelijker Lees ook: Openbaar toiletten moeten Roosendaal boost geven op ‘wc-ranglijst’

Stad en dorpen 

Op de ranglijst stijgt de gemeente in dat jaar van plek 282 naar een 17e plaats. En er worden meer acties ingezet. De gemeente neemt contact op met de horeca en wijk- en buurthuizen met het verzoek om, tegen een kleine vergoeding, hun toilet openbaar te stellen. De gemeente kijkt daarbij niet alleen naar het centrum van de stad Roosendaal maar ook naar de omliggende dorpen. Het verzoek wordt op veel plaatsen positief ontvangen waardoor het aantal openbare toiletten verder toeneemt. 

Lees ook: Roosendaal met stip gestegen op ranglijst toiletvriendelijke gemeentes

Buitengebied en evenementen 

“We evalueren de stand van zaken jaarlijks en hebben nog wel wat op ons verlanglijstje staan”, zegt wethouder Evelien van der Star. Zij heeft, na de installatie van het nieuwe college, de ‘wc-portefeuille’ overgenomen van haar collega Koenraad. “In de Hoge Nood-app vind je nu 41 toiletten, verspreid over de hele gemeente”, zegt Van der Star. Ze is blij met deze verbetering maar ziet nog wel mogelijkheden om het aantal openbare toiletten verder uit te breiden. Ze denkt onder andere aan de GoStores, de winkelboulevard aan de Rucphensebaan. “Ook in het buitengebied en in recreatiegebied is er nog wel verbetering mogelijk. Datzelfde geldt voor het aantal toegankelijke openbare toiletten tijdens evenementen”, aldus Van der Star.  

Tekst gaat verder onder de foto

Er staan 41 openbare toiletten verspreid over Roosendaal en de dorpen op de kaart van de Hoge Nood app
Er staan 41 openbare toiletten verspreid over Roosendaal en de dorpen op de kaart van de Hoge Nood app

Aandacht voor rolstoelgebruikers 

Ook Raggers ziet nog wel verbeterpunten. Hij is tevreden met de toename van het aantal openbare toiletten maar ziet ook dat veel toiletten nog steeds niet toegankelijk zijn voor rolstoelers. “Kijk maar naar de horecapunten in het centrum van de stad. Die zijn veelal niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Ik ben trots op wat er tot nu toe bereikt is maar we zijn er nog niet”, zo luidt zijn conclusie.