Bergen op Zoom

Dankzij Café Entree is Joke (88) minder eenzaam: ‘Je bent hier geen nummer’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Café Entree heeft na een jaar het gewenste resultaat geboekt. Dat concluderen de gemeente Bergen op Zoom en gastvrouwen in woonzorgcentrum Residentie Meilust, na een evaluatie met bezoekers. De indicatieloze dagbesteding is een laagdrempelige voorziening voor eenzame ouderen, zoals Joke Klaassen-Gielens (88). “Als je alleen bent, zeggen de muren niks terug.”

Joke woont sinds februari in de Meilustflat. Haar man overleed vier jaar geleden, waarna ze veel behoefte had aan gezelschap. “Het valt tegen als je alleen bent. Hier krijg ik alle aandacht: je bent geen nummer.”

Doorslaand succes

Dankzij het initiatief van de gemeente en thuiszorgorganisatie TWB zijn steeds minder ouderen, zoals Joke, afhankelijk van de wet maatschappelijke ondersteuning of de wet langdurige zorg. “Ze voelen zich hier thuis en minder eenzaam,” ziet de Bergse wethouder Joey van Aken. “Omdat het een doorslaand succes is, willen we dit ook gaan uitrollen in Halsteren en Lepelstraat.”

Henny uit Halsteren is daar blij mee. “Ik heb mensen nodig in een huiskamersetting, maar moet voor alles naar Bergen! In Halsteren doen jullie steeds minder,” verwijt ze de wethouder. Elke maandag, woensdag en vrijdag stapt ze daarom op de fiets naar Café Entree.

“Ik ben in mijn eentje en dan is het eenzaam,” vervolgt ze. Er werd haar beloofd dat er meer voorzieningen zouden komen in haar dorp, maar het duurt volgens haar te lang voordat die van de grond komen. “Over vijf jaar kan ik dood zijn.” Henny breekt, waarna gastvrouw Carina de Kok komt aanzetten met een doos tissues.

Het verhaal van de vrouw op leeftijd doet zichtbaar veel met wethouder Van Aken. “We willen ervoor zorgen dat alle ouderen zo goed mogelijk oud worden,” verzekert hij haar.

Meer structuur in activiteiten

Joke was in ieder geval snel ‘ingeburgerd’ in de Meilustflat, vertelt ze blij. “Er is hier een borreluurtje van half vijf tot half zes, dus daar was ik al gauw bij!” Ook zit ze inmiddels op gym en yoga, zit ze bij het koor en gaat ze twee keer per maand koersballen. “De familie zegt weleens lachend: ‘Wanneer ben je nog eens thuis?’

Het eerste jaar ging het café overigens wat lastig van start, vanwege corona. Gastvrouw Carina wil daarom meer structuur gaan aanbrengen in de activiteiten die worden georganiseerd in het café, zoals sport, spel en muziek. “Zodat meer eenzame mensen vanuit de wijk ons weten te vinden.”

Centraal steunpunt

De nieuwbouw van het huis van de wijk Gageldonk, waar afgelopen vrijdag mee is gestart, moet het prototype worden. Diverse organisaties, zoals de bibliotheek, thuiszorg en GGZ, komen samen in één gebouw. “Het moet een centraal steunpunt in de wijk worden,” vertelt Van Aken. “We willen het net zo laagdrempelig maken als Café Entree.”

Joke is in ieder geval enthousiast over het café. “Het is hier geweldig! Ik hoop echt dat me nog wat jaartjes gegeven zijn, dat ik hier mag zijn.”

Lees ook: Café Entree: een initiatief om eenzaamheid te verminderen