Halsteren

De gehaktballen van Van Der Zande zijn om van te watertanden

Redactie Redactie

De gehaktballen van keurslager Frank en Marleen van der Zande zijn genomineerd voor de lekkerste gehakbal van Nederland. 30 september weten ze of het product met goud wordt bekroond. Het familiebedrijf in Halsteren is geen onbekende voor de vakjury.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Het bedrijf won meerdere prijzen. Specialiteiten als spareribs, kip-hawaï salade, ham-prei salade, Belgische kipsalade, hausmacher, erwtensoep vielen in de prijzen en als klap op de vuurpijl behaalden ze de tweede plaats bij de verkiezing Slagerij van het Jaar 2011.

Het geheim

De samenstelling van mager of vet rund en gehakt, kruiden en het inkopen van goede grondstoffen is het belangrijkst. Gehakt is het vertrouwensartikel van de slager, toch was hij niet helemaal tevreden over de gehaktbal. Hij ziet nog ruimte voor verbetering. Er is geen stormloop, maar er is zeker een run op. Wekelijks gaan er tussen de 300 en 400 gehaktballen over de toonbank.

Familiebedrijf

Frank van der Zande noemt zichzelf een vakidioot. Wekelijks werkt hij zo´n 60 uur voor de slagerij. De toekomst voor slagers, maar ook voor bakkers en groentewinkels, ziet hij somber in. De grootste concurrent is gemak, aldus een stellige Van Der Zande. Samen met zijn vrouw Marleen van der Zande (“mijn echte nummer één”) runt hij ruim 25 jaar het bedrijf in Halsteren.

Dankbaar product

Je bent nooit uitgeleerd, zo meent Van der Zande. Hij heeft liever dat een klant vertelt dat het product niet smaakt of niet bevalt dan dat je niets zegt. Commentaar leveren kan voor een nog betere samenstelling van de gehaktbal of andere producten zorgen. De gehaktbal doet dit jaar voor het eerst mee en heeft nog geen rapport gehad, het kwam dus als een verassing dat het ´dankbare product´ zo in de smaak viel. ‘’De gehaktbal kan alleen maar lekkerder worden’’, zo trok Van Der Zande zijn conclusie. Behalve feedback neemt de slager met passie voor zijn werk ook rapporten erg serieus.