Ossendrecht

Defensie bouwt schietbanen in Ossendrecht voor militaire trainingen

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ossendrecht krijgt nieuwe schietbanen voor trainingen van het Korps Commandotroepen. Er komen in Nederland twee nieuwe schietfaciliteiten, de andere komt in Soesterberg. De nieuwbouw kost tussen de 25 en 100 miljoen euro. De opzet is in Ossendrecht en Soesterberg hetzelfde: er komt een schiethuis waar getraind kan worden met scherpe munitie, een toren voor sluipschutters en een binnenschietbaan.

Door: Bianca van Vugt

Defensie gaat in Ossendrecht en Soesterberg nieuwe schietfaciliteiten bouwen voor trainingen van het Korps Commandotroepen. In Ossendrecht worden die gebouwd op het terrein van de Koningin Wilhelmina Kazerne. Er is voor Ossendrecht en Soesterberg gekozen, omdat deze plekken goed bereikbaar zijn voor de Speciale Eenheden. Die trainen nu nog op een tijdelijke schietbaan in Roosendaal. Defensie denkt dat de nieuwbouw tussen de 25 en 100 miljoen euro gaat kosten.

Schiethuis, snipertoren en binnenbaan

Ossendrecht en Soesterberg krijgen dezelfde schietfaciliteiten. Er komt een schiethuis voor close quarter battle live fire, waar niet alleen met oefenmunitie geoefend kan worden, maar ook met scherp. Daarnaast komen er een snipertoren voor scherpschutters en een 100 meter lange binnenschietbaan. Voor de veiligheid komen er mobiele kogelvangers en een videosysteem met intercom, zodat de trainende militairen vanuit de regiekamer in de gaten gehouden kunnen worden.

Defensie bouwt de nieuwe, moderne schietbanen om Speciale Eenheden beter voor te bereiden op hun missies. “In operaties wil je niet op situaties stuiten die je nog nooit hebt meegemaakt,” legt Bart de Graaff van het Korps Commandotroepen uit. “Trainen zoals je in het echt ook zou vechten, helpt in missiegebieden om het aantal slachtoffers naar beneden te brengen.

Op z’n vroegst klaar in 2024

De nieuwe schietbanen in Soesterberg moeten klaar zijn in 2023. Daar gaan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en de Netherlands Maritime Special Operations Forces trainen. In Ossendrecht gaat het langer duren. Daar zal de nieuwbouw bij de Koningin Wilhelmina Kazerne op z’n vroegst in 2024 klaar zijn. Dat wordt dan het trainingsterrein van het Korps Commandotroepen.