Bergen op Zoom

Demi wil hét gezicht worden van mbo’ers: ‘Weg met het stereotype’

Sven de Laet Sven de Laet

Als landelijke ambassadrice van het middelbaar beroepsonderwijs, wil Demi van Overveld het komende jaar definitief een einde maken aan het stereotype beeld rondom mbo-opleidingen. Maar voor het zover is, moet de 24-jarige Bergse volgende week nog wel even knallen tijdens de finale van Mbo’ers pakken aan. “Ik heb mijn pitch al in mijn hoofd zitten.”

Al een klein jaar is Demi ambassadrice van Curio, de grootste beroepsonderwijsinstelling van West-Brabant. “Het leek me meteen supertof, maar hoe groot is nou de kans dat je wordt uitgekozen… Toch moest ik het van klasgenootjes gewoon proberen.” Geen slecht advies. “Ik kwam steeds verder en won uiteindelijk na een nek-aan-nekrace.” Sindsdien is ze hét gezicht van de opleidingen. “Ik maak reclame, mag af en toe als een soort gast van Jinek mijn verhaal doen aan een talkshowtafel en heb studenten geholpen bij hun studiekeuze.”

Daarnaast volgt Demi zelf ook een opleiding tot cliëntbegeleider én werkt ze met licht verstandelijk beperkten. Een volle agenda, dus. Toch hoefde ze niet lang na te denken toen de start van de landelijke wedstrijd werd aangekondigd. “Het is zo’n gave ervaring. We hadden een grote opnamedag voor YouTube, onder leiding van presentator Jan Versteegh. We kregen een paar opdrachten voorgeschoteld, zoals een escape room.”

Toen ik de aflevering later terugzag, leek het net alsof ik Jan snel wilde afwimpelen, haha!

Na iedere challenge werd er een top drie uitgeroepen aan de hand van een aantal criteria. “Denk aan creativiteit, ondernemen en leiderschap. Dat laatste is mijn sterkste punt. Van de drie jurymomenten, ben ik twee keer ‘benoemd’.” Het grappigste moment was toen Jan even kwam peilen of het lukte bij ons team. Op dat moment waren we alleen net druk bezig om onze creatie te testen, dus ik zat vol adrenaline. Toen ik de aflevering later terugzag, leek het net alsof ik hem snel wilde afwimpelen. ‘T is zonde, haha!”

Daarmee is Demi een van de grote kanshebbers voor de eindzege. Al nemen de zenuwen wel toe, nu het eind in zicht is. “Ik probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Mijn pitch is in ieder geval al af en zit grotendeels in mijn hoofd.” Het is overigens nog spannend of het publiek haar boodschap ook echt zal horen. In totaal zijn er 42 kandidaten, die weer zijn onderverdeeld in drie teams: Noord, Midden en Zuid. “Van ieder team wordt volgende week één iemand uitgeroepen tot winnaar. Die mogen vervolgens pitchen, waarna de landelijke ambassadeur gekozen word.”

Als je dit wint, mag je met ministers in gesprek over jouw kijk op het onderwijs.

Geen misselijke wedstrijd, dus. Al staat er dan ook behoorlijk wat op het spel. “Als je dit wint, mag je met ministers in gesprek over jouw kijk op het onderwijs. Waar loop je tegenaan? Wat kan er beter? Je hebt dus écht invloed.” De grootste missie voor Demi? “Ik wil vooral af van het beeld dat nog steeds om het mbo hangt. Het is gewoon een heel goede basis voor de rest van je carrière.”