Bergen op Zoom

Dialoogavond Bergse binnenstad levert lijst aan zorgen horeca op

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Gaan wonen en beleving echt goed samen in een binnenstad? Worden horecaondernemers te veel beknot? In hoeverre is er werkelijk nu al ruimte voor gezonde extra concurrentie? Er blijken heel wat eigenaren van cafés, restaurants en verwante bedrijven zich ernstig zorgen te maken over de toekomst in Bergen op Zoom.

Maandagavond werden raadsleden van de Bergse fracties bijgepraat over de stand van zaken in en om het centrum van Bergen op Zoom. Namens de horeca kreeg ondernemer Marijn Withagen spreektijd. Die somde de nodige punten op waar hij en zijn collega’s zich serieus om bekommeren.

De deelnemers aan de online bijeenkomst kregen eerst uitgebreid uitleg over hoe de binnenstad ervoor staat, maar ook over ontwikkelingen, trends en verwachtingen. Daarna was het de beurt aan Marijn Withagen, eigenaar van de cafés ’t Slik en De Schorre. Hij vroeg vooral aandacht voor wat de horeca momenteel bezighoudt, en dat zijn zeer concrete problemen en zorgen.

Wonen voor je rust doe je elders

Eén van de ontwikkelingen in een centrum is de toename van woonruimte. Bedrijfsruimtes worden steeds vaker omgebouwd. Punt is alleen dat bewoners niet altijd even goed om kunnen gaan met de geluiden en geuren die nu eenmaal horen bij restaurants en het uitgaansleven. Withagen is er stellig over: “Je moet niet in het centrum willen gaan wonen voor je rust.” Feit is echter dat het geregeld spanningen oplevert en de angst is dat dit toeneemt, terwijl in Bergen op Zoom de geluidsnormen al bovengemiddeld streng zouden zijn. Wat ook steekt, vertelt de uitbater, is dat er sprake is gebleken van willekeur. Het Markiezenhof heeft meermaals activiteiten gehad die de normen ver overschreden en dan mocht het blijkbaar wel.

Smalle straten

Een ander struikelblok is de wens om in de smalle straten meer toe te staan en beleving toe te voegen. In de praktijk stuit dit al snel op de strenge veiligheidseisen van de brandweer, die de weg te allen tijde vrij wil houden. En dan zijn er nog alle afhaaladressen die als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond schoten in de afgelopen jaren. Tot verbazing van velen geregeld op plaatsen waar amper of niet te parkeren is.

Eerst even op adem komen

Het idee om meer nieuwe horeca toe te laten in de stad wordt door veel ondernemers als een serieuze bedreiging gezien, zeker omdat de meesten nog moeten zien te herstellen van de financiële coronaklappen. Alleen als zo’n nieuwkomer echt iets toevoegt aan het aanbod ziet men er de meerwaarde van in.

Op de vraag van GBWP-fractievoorzitter Arjan van der Weegen, over waar de horeca nu het meest mee geholpen zou zijn, is Withagen kort; beperk de precario-heffingen en geef opnieuw alle ruimte aan terrassen. Volgens wethouder Jeroen de Lange moeten voor dat laatste vast opnieuw mogelijkheden zijn. Het is voor de betreffende ondernemers te hopen dat het nieuwe college daar hetzelfde over denkt.