West-Brabant

Donderdag en vrijdag geen bussen: wederom landelijke staking streekvervoer

De buschauffeurs in het streekvervoer staakten al eens eerder.

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Aanstaande donderdag en vrijdag legt het streekvervoer wederom haar werk neer. Volgens Marijn van der Gaag, vakbondsbestuurder bij FNV Streekvervoer, zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao Streekvervoer namelijk mislukt. Hij zegt ‘diep teleurgesteld’ te zijn. “Er zit nu helaas niets anders op voor onze leden dan het werk neerleggen.”

Afgelopen juni staakten de buschauffeurs ook al voor een betere cao, hoger loon en lagere werkdruk. “Het wringt in je hart dat je de reiziger raakt, maar wij bereiken onze werkgever alleen door te staken,” vertelde chauffeur Hans Koolen uit Bergen op Zoom, één van de ruim 13.000 mensen die in het Nederlandse streekvervoer werkt, toen aan ZuidWest Update.

In oktober volgde nog een staking, omdat eerdere stakingen en een landelijke manifestatie niet het gewenste succes hadden.

‘Middelvinger naar eigen personeel’

Gesprekken tussen buschauffeurs en hun werkgever werden destijds telkens geweigerd. “Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel”, zei Van der Gaag toen.

Inmiddels zijn de vakbonden en werkgevers eindelijk om de tafel gegaan. Vannacht vond de vierde onderhandelingsronde plaats, maar volgens de vereniging werkgevers openbaar vervoer (VWOV) is deze afgebroken door de vakbonden.

‘Absurd voor woorden’

Vanwege de inflatie en hoge boodschappenprijzen, wilden zij namelijk een loonsverhoging. De vakbond ging daarentegen niet akkoord met een ‘bovengemiddeld hoog loonbod’ van acht procent, laat de VWOV aan de NOS weten. Daarnaast vindt FNV Streekvervoer dat werkgevers te weinig doen om de werkdruk te verminderen. “Te absurd voor woorden”, schrijven zij in een statement.

Volgens de vakbondsbestuurder laten de werkgevers hun personeel daarom geen andere keus dan te staken. “Ze weten dat veel mensen afhankelijk zijn van het OV, dus ze doen het het liefst niet.” Toch zien ze het als enige oplossing, om werkgevers te dwingen naar ze te luisteren.

Mogelijk rituitval

Daarom vallen bussen van onder meer Arriva en Connexxion donderdag en vrijdag uit. Connexxion laat weten dat niet al het personeel staakt, maar kan pas op de dag zelf zeggen in hoeverre de dienstregeling wordt uitgevoerd.

“We kunnen op dit moment nog geen uitspraken doen over de mate van rituitval, vertraging, mogelijk gewijzigde routes en eventuele aanspraak op restitutie voor abonnementshouders”, schrijft de vervoermaatschappij op haar website.

“Pas op het laatste moment is duidelijk of er ritten uitvallen door de staking”, vult vervoersbedrijf Arriva aan. “Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in alle reisplanners- en apps.”

Overigens reed tijdens de staking in oktober landelijk zeventig tot tachtig procent van de bussen, volgens de VWOV. Reisplanner 9292 verwacht daarom dat er dus wel wat openbaar vervoer rijdt tijdens de staking, “maar het zal een heel grillig beeld zijn.”

De NS-treinen staken trouwens niet, omdat het spoorwegbedrijf een eigen cao heeft.

Lees ook: Buschauffeurs in streekvervoer staken: ‘Werk is financieel niet aantrekkelijk’ Lees ook: Woensdag, donderdag en vrijdag geen bussen in streekvervoer door staking