Heerle

Dorpshuis De Schalm wil weg uit kerk: problemen met geluid, te donker en onrendabel

Dorpshuis De Schalm in Heerle (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De vroegere kerk in Heerle is nu niet geschikt als dorpshuis en daardoor ook amper rendabel. Met die noodkreet klopt het bestuur van Dorpshuis De Schalm aan bij de gemeente. Veel activiteiten kunnen niet in De Schalm gehouden worden, omdat de verhuurder eerst geluidsisolatie aan moet brengen. Ook vinden bezoekers het dorpshuis te donker en onoverzichtelijk. Het bestuur is het wachten beu en wil dat ze snel toestemming krijgt de kerk aan te passen. Anders moet het dorpshuis verhuizen. En als het aan De Schalm ligt, haken ze aan bij de nieuwbouw van de school in Heerle.

Geluidsoverlast is een groot probleem voor De Schalm. Na klachten heeft het bestuur laten onderzoeken hoe de geluidsoverlast opgelost kan worden. Daaruit bleek dat er bij 13 ramen in de grote zaal voorzetramen geplaatst moeten worden. Dat zou niet alleen helpen tegen geluidsoverlast, maar ook tegen hoge stookkosten. “Dit hebben we direct voorgelegd aan Alwel als zijnde eigenaar van dit Rijksmonument. Maar na vijf maanden moeten we nog wachten op de uitvoering daarvan,” schrijft voorzitter Silvia Heijnen aan de gemeente Roosendaal en de gemeenteraad.

Helft minder omzet tot geluidsoverlast opgelost is

Volgens Heijnen komt er maar de helft van de inkomsten binnen door de problemen met geluidsoverlast. Terwijl de oplossing eigenlijk vrij eenvoudig is. “Maar de voorzetramen moeten gemaakt worden door de vaste aannemer van Alwel. En daar wachten we nog steeds op,” verzucht de voorzitter. “Ik moet overal maar begrip voor hebben. Maar mijn geduld is gewoon op.”

Ook wachten op nieuw beleid van de gemeente duurt langer dan De Schalm kan volhouden. Aan de telefoon klinkt Heijnen duidelijk geïrriteerd. “Er moet gewoon iets gebeuren. We hebben de gemeente gevraagd: wat mogen we? Wat valt er allemaal onder ‘maatschappelijke’ activiteiten? Mag een jubileumfeest dan wel of niet? En de beheerder wil graag uitbreiding van de horecavergunning. Dat zou twee weken duren. Hij wacht nu al maanden. Het duurt en duurt maar.”

Bestuur had al plannen voor verbouwing

Het dorpshuis zit al zo’n twaalf jaar in de kerk. “We hoeven ook niet perse weg daar. Het is een mooie ruimte met een mystieke sfeer. We hebben ook al een architect ingeschakeld om een plan te maken. Die zou kijken wat er kan met een rijksmonument. Bijvoorbeeld of de ramen verlaagd mogen worden, zodat het lichter is en bezoekers naar buiten kunnen kijken,” vertelt Heijnen.

“Ook dachten we dan aan een glazen pui, zodat het altijd open lijkt: een warm welkom voor inwoners. Want nu kunnen ze niet zien of we open of dicht zijn. Maar ook van de architect horen we niets meer en ik krijg ‘m niet meer te pakken,” somt Heijnen de opstapelende problemen op. “Het is een hartstikke mooie locatie en een deel van de problemen is supermakkelijk op te lossen. We kunnen het ook gewoon betalen. Maar we het is wachten op de aannemer van Alwel en op beleid van de gemeente.”

Nieuwbouw van school koppelen aan dorpshuis

Het bestuur van De Schalm denkt er ook over na om het dorpshuis te verhuizen. En wat Heijnen betreft dan het liefst naar nieuwbouw. “Er komt een nieuwe school. Wij zouden dan in de avonduren of weekends gebruik kunnen maken van de hal. Bijvoorbeeld voor yogalessen of repetities van verenigingen,” vertelt Heijnen. In de brief aan de gemeente en gemeenteraad schrijft ze: “De wens is een open, uitnodigend dorpshuis waar bewoners en gebruikers van alle leeftijden elkaar ontmoeten in een centrale ruimte. Het dorpshuis is van een erg groot belang voor de leefbaarheid van ons dorp.”

De eerste steun uit de gemeenteraad is er. De VLP vindt dat de gemeente Roosendaal in gesprek moet gaan met het bestuur van De Schalm. “We zijn er best een beetje van geschrokken,” zegt VLP-raadslid Eric de Regt. “Het leek zo’n mooie oplossing. En het is op zich natuurlijk ook een mooie herbestemming van de kerk. Maar het blijkt in gebruik dus toch niet zo ideaal te zijn. We zijn benieuwd of de gemeente de problemen onderschrijft en of ze mee wil denken over oplossingen.”

VLP wil dorpshuis voor Heerle behouden

De VLP vindt het belangrijk dat er een oplossing komt. “De Schalm is nog de enige plek in Heerle om elkaar te ontmoeten. Er zijn geen cafés meer,” legt De Regt uit. “Als VLP vinden we het het belangrijkst dat er een dorpshuis blijft: de inwoners moeten ergens naar toe kunnen. Of dat dan in een goed-uitgeruste kerk is of ergens anders, dat maakt niet zoveel uit. Al zitten we op een leegstaande kerk ook niet te wachten. Maar we staan voor alles open en zijn vooral benieuwd hoe de gemeente er over denkt.”

Lees ook: Dorpshuis De Schalm in Heerle heeft een nieuw bestuur