Zundert

Duik in de geschiedenis van Corso Zundert bij expositie ‘Zunders en Corso zoals het was’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In cultuurhistorisch centrum De Weeghreyse in Zundert is een expositie over Corso Zundert te bezoeken. De expositie, ‘Zundert en Corso zoals het was’, zijn foto’s te zien uit de periode 1936 tot en met 1960. De expositie is samengesteld door Arjan Bakx en Ad van Hassel.

Arjen Bakx heeft maar liefst 60 duizend foto’s van het bloemencorso. “Daarvan hebben we er 900 geselecteerd”, begint Ad. Het tweetal heeft dat gedaan in de bar van Arjen. “Op de lange tafels legden we dan alle foto’s weg, en dan gingen we kiezen. Sommige foto’s werden het niet omdat ze niet scherp genoeg waren. En soms was het meisje op de ene wagen net iets mooier dan het meisje op de andere wagen. Zo selecteerden wij de foto’s”, vervolgt Ad. Uiteindelijk hebben 350 foto’s de expositie gehaald.

Stap twee was het scannen van de foto’s: wie staat erop? Wat staat erop? Wanneer was het? Wie heeft de wagen gebouwd? “Dat deden we met vier man. Ieder had zijn eigen specialisme. Zo kregen we het voor elkaar.”

Bijzondere optocht

De gekozen foto’s zijn zodanig opgehangen dat je als het ware door de straten van Zundert loopt. “Je volgt een optocht dus”, vertelt Arjen. Wie de optocht gaat lopen krijgt een speciaal boekje mee. “Bij ieder nummer zie je waar je staat, welke bloemencorsowagen het is, wie deze wagen heeft ontworpen en welke prijs de wagen heeft gewonnen.” Maar dat is niet alles. “Er is bijvoorbeeld een locatie waar vroeger het postkantoor zat, ook dat wordt benoemd.”

Het doel van de expositie is het creëren van verbazing. “Daar kan ik wel een voorbeeld van noemen”, zegt Arjen. Hij wijst een aantal foto’s aan die zijn gemaakt vanuit een huis aan de Veldstraat. “Op de ene foto zie je velden en boomkwekerijen. Hiernaast hangen foto’s van negen jaar later die vanuit dezelfde straat gemaakt zijn, maar de velden en boomkwekerijen staan weg. Er staan ineens huizen. Je ziet dus niet alleen wat er toen was, maar ook wat er nog niet was.”

Drukte van jewelste

Net na de oorlog was het aantal bezoekers van het corso nog wat gering. “Maar na 1950 kwamen er 170 duizend betalende bezoekers”, vertelt Arjen. “Het Corso comtié wist toen echt niet waar ze de mensen moesten laten. Dat werd echt een probleem.” Op de foto’s is te zien hoeveel mensen er bij elkaar op één plek staan. “Ze stonden echt 20 rijen dik, hele straten stonden vol.”

Dat is de aanleiding geweest om de optocht langer te maken. “De optocht ging vanaf toen ook door Klein-Zundert en werd ruim zeven kilometer lang.” Later zijn er zelf straten speciaal voor het corso verhard. “Dat zijn de Willem Pastoorstraat en de Manderslaan.”

Nog even te zien

De expositie is nog even te zien in De Weeghreyse: tot eind september. “Bezoekers die in groepsverband langs willen komen kunnen een afspraak maken”, zegt Ad. “Arjen en ik zijn dan aanwezig om uitleg te geven. Dat mag altijd, maar liever niet ‘s nachts.” En iedere zondag van 14 uur tot 17 uur is iedereen welkom om langs te komen.

De jonge ontwerpers zijn geïnterviewd voor Corso Update. Heb je de tweede aflevering gemist? Kijk die dan hier terug. Zaterdag is er weer een nieuwe aflevering om 10 uur ‘s ochtends.

Lees ook: Al 75 jaar bouwt buurtschap Wernhout wagens voor Corso Zundert Lees ook: Groep jonge vrienden ontwerpt eigen corsowagen: ‘Heel bijzonder’