Bergen op Zoom

Edith uit Bergen op Zoom aangevallen door Stafford, hond moet worden ingeslapen

Een Stafford, niet de hond waar het in het artikel over gaat (foto: ANP).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Een hond die meerdere mensen in Bergen op Zoom heeft aangevallen, moet worden ingeslapen. Dat heeft de kantonrechter in deze stad donderdag bepaald. Edith de Waal is blij met de uitspraak. Zij werd door de Stafford gegrepen. “Deze honden zouden verboden moeten worden”, zegt ze.

Edith werd in mei vorig jaar getekend voor het leven toen de Stafford haar voor haar appartementencomplex aanviel. De hond kwam op haar af, beet zich in haar vast en liet niet meer los. “Een doodsstrijd was het. Eerst pakte hij me bij mijn been. Toen ging hij naar mijn gezicht en daarna pakte hij mijn armen die ik ervoor sloeg. Ik dacht echt dat mijn laatste uren geslagen hadden”, zegt Edith. In het ziekenhuis kreeg ze tien hechtingen, want de vellen hingen aan haar lijf.

Het was niet de eerste keer dat de hond iemand te lijf ging. In oktober 2021 viel hij een ander slachtoffer aan. De eigenaar van de hond moest donderdag voor beide incidenten voor de rechter verschijnen. Hij en zijn advocaat waren niet in de rechtszaal aanwezig.

Ik ben bang dat de pijn de rest van mijn leven blijft.

De kans dat de hond nog heropgevoed kan worden bleek uit een risicoanalyse te klein. Daarom heeft de rechter bepaald dat hij moet worden ingeslapen. “Het is zielig voor de hond, maar om meer slachtoffers te voorkomen is dit het beste”, zegt Edith. Het liefst zou ze zien dat de man helemaal geen honden meer mag hebben. “Die honden zouden überhaupt verboden moeten worden. Ze zijn onberekenbaar. Of alleen toegestaan bij mensen die weten hoe ze ze moeten opvoeden.”

De verdachte moet Edith 1465 euro aan schadevergoeding betalen. Daar krijgt hij acht maanden de tijd voor. Edith heeft er een hard hoofd in dat de man gaat betalen. “Het is een dakloze zwerver die geen cent te makken heeft”, zegt ze tegen Omroep Brabant. Als dat niet gebeurt maakt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zich hier hard voor. Daarnaast moet de eigenaar van de hond ook het andere slachtoffer een schadevergoeding betalen. Voor beide gevallen krijgt hij een boete van totaal 600 euro.

Een jaar later wordt Edith nog iedere dag aan het bijtincident herinnerd. “De wond is heel lelijk genezen en ik heb nog steeds zenuw- en peespijn. Ik ben bang dat dat de rest van mijn leven blijft.” Ook kan ze niet meer normaal over straat. “Ik ben altijd alert, dat ik niet meer van die honden tegenkom. Als dat wel gebeurt neem ik een omweg.”