Bergen op Zoom

Eerste Hobby Horse evenement in Bergen op Zoom een groot succes

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Zaterdag 18 mei vond het eerste Hobby Horse Cross evenement plaats in Bergen op Zoom. Waar normaal echte paarden de hindernissen passeren was het vandaag de eer aan de hobby horses. Deelnemers gaan samen met hun stokpaardje over de verschillende hindernissen, kunnen crossen door de waterbak en laten hun stokpaardje van hun beste kant zien tijdens de dressuur wedstrijd.

Na een warming-up beginnen de deelnemers aan de verschillende parcours. “De opkomst is écht gigantisch”, vertelt sportster en paarden influencer Kristy Snepvangers. “We zijn allemaal een beetje overdonderd door de grote opkomst.” Kristy organiseert wel eens vaker fandagen voor haar fans, maar een evenement als deze had ze nog niet eerder georganiseerd. “Eigenlijk komt het idee een beetje door de fans. Ze kwamen vaak met de vraag of ik niet eens iets met hobby horse kon doen.”

Stokpaardje

Overal waar je kijkt zie je deelnemers met stokpaardjes. Ze variëren van jong tot oud. Er zijn vooral veel jonge meiden op het evenement afgekomen. “Ik vind het ontzettend leuk om hier vandaag te zijn”, vertelt een meisje met een donkerbruin stokpaardje in haar hand. “Speciaal voor deze dag heb ik de haren van mijn stokpaardje ingevlochten.”

Twee andere meiden zijn samen naar het evenement gekomen om deel te nemen. Eén van de twee meisjes heeft acht stokpaardjes. “Ik heb er vandaag drie meegenomen, voor ieder onderdeel rijd ik met een ander paard”, vertelt ze.

Mooi alternatief

Volgens een van de deelnemers is hobby horsing ook een mooi alternatief voor paardrijden .”Niet alle kinderen mogen op paardrijden. Met een stokpaardje kan je dan toch nog naar buiten.”

Een van de wat oudere deelnemers is Lenn van Essen. “Ja, dit is mijn verjaardagscadeau”, begint Lenn te vertellen. “Met onze vriendengroep zorgen wij altijd voor wat gênante cadeaus voor elkaar. Voor alle jonge deelnemers is dit natuurlijk ontzettend leuk, maar voor mij een beetje gênant”, lacht hij.

Nieuw

Voor Kristy was hobby horsing ook nieuw. “De eerste keer dat ik het zag vond ik het wel een beetje apart”, vertelt ze eerlijk. Nadat ze zich meer verdiept heeft in de sport en er nu zelf meer in zit heeft ze er veel respect voor. “Ik heb het zelf geprobeerd en het is écht veel moeilijker dan je denkt. Je moet super sportief zijn om dit te kunnen doen.”

Als Kristy om zich heen kijkt ziet ze dat het evenement goed aanslaat. “De kans dat we dit nog eens een keer gaan doen, die zit er zeker in.”

Lees ook: Kristy Snepvangers jaagt Amerika-droom na: ‘Wilde ik al van jongs af aan’