Eerste optocht van Brabant is de laatste voor Nar en Grootste Boer: ‘Tijd voor nieuwe generatie’
Het is traditiegetrouw de eerste carnavalsoptocht van Brabant: die van Wouwse Plantage, ook wel Mastepinnelaand. Maar voor nar Tommeke en Grootste Boer Peer is het de laatste optocht. Na elf jaar dienst nemen ze allebei afscheid van hun rol.
Ondanks de aanhoudende miezerregen heeft een grote groep carnavalsliefhebber zich zaterdag weer verzameld in het kleine dorp. “Het is een mooie stoet”, vertelt Grootste Boer Peer. Er doen maar liefst 28 deelnemers mee, waaronder tien grote wagens.
“Ze zeggen altijd dat je moet stoppen als het nog leuk is”, licht Nar Tommeke zijn reden tot vertrek toe. En dat vindt hij dus nog steeds. “Maar anderen moeten ook een kans krijgen. Ik zet een stapje opzij voor de nieuwe generatie.” Ook Grootste Boer Peer zegt altijd veel plezier te hebben gehad. “Maar het is ook weer goed zo. Elf is een mooi carnavalsgetal, dus dan is het goed om te stoppen.”
Kabouterbos
Ook B.C. de Leuttrappers zijn deze optocht weer van de partij. “Wij rijden al een aantal jaren mee met de optocht”, vertelt een van de bouwers. De club komt uit Peeloofdurp (Dinteloord). Hun wagen valt onder de categorie ‘grote wagens’, en is zelfs zo groot dat het even duurt voor de creatie de bocht van de Plantagebaan naar de Kerkstraat haalt. Daarbij is ook nog één van de bomen langs de straat geschampt door de wagen.
De optocht van Mastepinnelaand is voor de groep een ’testoptocht’. “We hopen dat alles het goed blijft doen.” De wagen beeldt een groot bos uit. “Je ziet van alles, muizen, slakken, rupsen en bloemetjes. Het is één groot kabouterbos.” De wagen heet dan niet voor niets We hosse derop los in et kabouterbos.
Boys zonder Naam
De uit Calfven afkomstige bouwclub ‘Boys zonder Naam’ rijdt ook met een grote wagen mee. Op de wagen zijn verschillende fakirs uitgebeeld. De wagen heet Op hoogte met zijn kleedje, fakir Wesley weet de weg een beetje.
“Er is veel beweging te zien”, vertelt een van de Boys zonder Naam. “Bijna alles wat je ziet beweegt.” De grote fakir voorop beweegt. De toren in het midden draait volledig om zijn as en ook de figuren achterop de wagen zwaaien alle kanten op. “We hebben deze wagen bijna direct na de vorige carnaval gekocht en zijn we gelijk begonnen met schilderen en hebben we alle bewegingen erin gezet.”
Uitslagen
De wagen van B.C. de Leuttrappers heeft met We hosse derop los in et kabouterbos de eerste plaats gehaald in de categorie grote wagens. Boys zonder Naam eindigde op de tweede plek.
Martepinne heeft met Óógzwanger d’n menne staon op springe de eerste plaats bij de enkelingen gehaald. B.C. de Snoepkonten hebben met We staon te springen vur un snoepke gewonnen in categorie paren én de kindercategorie. Bij de kleine groepen hebben De Moekes gewonnen met Springe meej de moekes, nondeju. De Husvrouwkus winnen bij de grote groepen met We staon op sprienge om te sprienge.
In de categorie kleine wagens hebben B.C. de Prutsers gewonnen met We zijn gesprongen. De Zoomlandertjes winnen met We springen parachute zowel de aanmoedigingsprijs als bij de middelgrote wagens gesprongen.
De Herrieschoppers hebben de meest carnavalesk-prijs gewonnen met De robots staan op springe en B.C. D’n Peej wint de publieksprijs met Bananen weg, boost erop – we springen naar de top!
Lees ook: Ook deze carnaval en vastenavend brengt ZuidWest de leut weer bij je thuis