Roosendaal

Eerste stap naar nieuwbouw Norbertus Gertrudis Lyceum gezet

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Het gebouw waar het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal in zit, bestaat al ruim 100 jaar. Het is daarom toe aan een opfrisbeurt. Vorige week heeft de school een aannemer gekozen. Dat is een grote stap naar de gedeeltelijke sloop en heropbouw van de school. Het Norbertus Gertrudis Lyceum zit in een ander gebouw tot de nieuwbouw klaar is.

Boven de voordeur van het oude pand staat in grote gouden letters nog de eerste naam: St. Norbertus Lyceum. Het staat er al sinds 1919. Het monumentale deel is in een M-vorm gebouwd. Dat deel blijft staan, terwijl de rest van het gebouw tegen de grond gaat. “Het is verouderd en met alle ambities die we hebben hoort daar een nieuw gebouw bij,” aldus Vivian Bik, directrice van het Norbertus Gertrudis Lyceum. Naar verwachting zal het nieuwe gebouw aan het begin van schooljaar 2024/2025 haar leerlingen weer kunnen ontvangen.

Iedereen kijkt er heel erg naar uit

Dat betekent nog anderhalf jaar wachten. Toch is Bik positief gestemd. “Iedereen kijkt er heel erg naar uit, al helemaal wanneer ze de sfeerbeelden zien”, vertelt de directrice. Volgens haar zal het nieuwe gebouw recht blijven doen aan alles wat het lyceum te bieden heeft. “Zo komt de sterrenkoepel van het oude gebouw terug in het nieuwe gebouw.”

Weg met onhandige indelingen

Gijs (16) zit op het lyceum in zijn laatste jaar van de havo. Hij heeft mogen meedenken over het nieuwbouwproject. “In de tweede klas ben ik in de bouwraad gekomen. Ik heb vanaf het contact met de architect alles meegemaakt en mijn oordeel mogen geven over allerlei dingen in de voorbereiding”, legt Gijs uit. Zo vond hij dat sommige lokalen onhandig ingedeeld waren of dat er teveel leerpleinen waren.

Uiteraard waren er ook plannen waar de 16-jarige wél positief over was: de verdeling van het nieuwe schoolgebouw in verschillende sectoren, waarbij elke sector een eigen onderwerp heeft. Directrice Bik vertelt er verder over: “Om het monumentale gedeelte heen komt het nieuwe gebouw; waar we in vijf domeinen de leerlingen, in verschillende delen van het gebouw, van het specifieke onderwijs kunnen laten genieten. Zoals kunst/cultuur of sport.”

Wens: meer groen en genoeg plekken om te zitten

Gijs’ schoolgenoten, Nanne en Julia (12), zitten in de eerste klas. Ze hebben dus niks meegekregen van het oude schoolgebouw. Toch hebben ze wel wensen voor het nieuwe gebouw. “Ik vind dat er mooie, grote tuinen moeten komen met veel groen”, zegt Nanne, terwijl Julia instemmend knikt. En eraan toevoegt dat er genoeg zitplekken moeten komen in het schoolgebouw.

Bik zit bijna in haar vierde jaar als directrice, maar ze gaat het oude gebouw niet missen. “Ik ken het niet anders, zoals het er nu staat. Persoonlijk vond ik het altijd best ingewikkeld om de weg te vinden in het pand”, onthult ze. “Het nieuwe gebouw wordt veel overzichtelijker en krijgt meer bewegingsruimte dan dat we nu kennen.”

Lees ook: Gemeente wil met kleine aanpassingen kruisingen bij Da Vinci en Norbertus Gertrudis veiliger maken Lees ook: Beeld van eerste Norbertus-rector terug op het oude nest: ‘Krijgt een mooi plekje’