Bergen op Zoom

Elektrische deelscooters na Roosendaal nu ook naar Bergen op Zoom

Na Roosendaal komen de elektrische deelscooters van Go Sharing ook naar Bergen op Zoom

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Na Roosendaal krijgt Bergen op Zoom ruim honderd groene deelscooters van Go Sharing. Het duurzame alternatief voor de auto wordt daar waarschijnlijk begin augustus uitgerold. “We zijn de puntjes nog op de i aan het zetten,” aldus een gemeentewoordvoerder.

Het belangrijkste puntje is de verwachte parkeerchaos. Roosendaal worstelt daar na nog geen twee weken al mee. Bergen op Zoom wil dit tegengaan.

Achterlaten in struiken

“Meteen de eerste dag was het al raak”, vertelde het Roosendaalse PvdA-lid Björn Rommens onlangs nog in Het Fractiehuis op ZuidWest FM. Al gauw gingen er foto’s rond van scooters die midden op de stoep of in struiken waren achtergelaten.

In Roosendaal mogen de deelscooters en -fietsen daarom alleen geparkeerd worden op specifieke plekken, heeft het college van B&W inmiddels laten weten. Bij leisurepark De Stok worden vakken aangewezen. Op korte termijn wordt gekeken of dit bij het treinstation ook nodig is. In het autoluwe gebied en het stadspark is parkeren verboden.

Teller blijft lopen

In Bergen op Zoom geldt het bromfietsverbod al voor de binnenstad en De Boulevard, vertelt de gemeentewoordvoerder. “Als je op zo’n deelscooter rijdt, kan je straks via de app van Go Sharing zien waar je wel en niet mag parkeren.”

Volgens de gemeentewoordvoerder is het daarom dom om ‘m bij De Boulevard te stallen. “Je kan de deelscooter daar niet uitzetten, waardoor je teller blijft lopen.” Als gebruikers de deelscooter binnen het servicegebied wegzetten, kunnen zij via de app een foto maken van het geparkeerde voertuig. “Dan stopt de betaling.”

Servicegebieden

“Door het instellen van servicegebieden hopen we dat de parkeerchaos zal meevallen,” vervolgt de gemeentewoordvoerder. Deelscooters die wel voor overlast zorgen of een week niet zijn bereden, worden opgehaald door Go Sharing.

Welke Bergse plekken onder het servicegebied gaan vallen, is nog onduidelijk. Ook de locaties waar je op een scooter kan stappen zijn nog onbekend. Go Sharing verspreidt ze namelijk gefaseerd over de wijken.

Aandachtspunten

Net als in de gemeente Roosendaal, gaat het in de gemeente Bergen op Zoom om een pilot van twee jaar. Elke drie maanden worden aandachtspunten als parkeerchaos geëvalueerd. Of er naast deelscooters ook -fietsen worden aangeboden in Bergen op Zoom, zoals in Roosendaal al het geval is, is nog niet bekend. De gemeente hakt uiterlijk april 2024 de knoop door of ze verder in zee gaat met Go Sharing.

Lees ook: Elektrische deelscooters zijn een goed initiatief maar parkeerchaos ligt op de loer Lees ook: Elektrische deelscooters en -fietsen in Roosendaal: ‘Mooi en duurzaam alternatief’