Huijbergen

Erfgoed uit ‘verdwenen kerken van Huijbergen’ te zien in museum

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kerkelijk zilver dat decennia lang in een kluis lag, een spreekstoel die de tand des tijds heeft doorstaan en houten beelden die slechts van een afstand te zien waren. Het religieuze erfgoed uit de onlangs gesloten kerk van Huijbergen heeft een plek gekregen in een nieuwe expositie in het Wilhelmietenmuseum. Bezoekers kunnen de objecten uit de verdwenen kerken van Huijbergen in alle rust en van dichtbij bekijken.

De sluiting van de laatste parochiekerk in augustus 2022 was voor het parochiebestuur de aanleiding om in overleg te gaan met het museum. Er werd besloten om de stukken die daar altijd al zijn geweest naar het Wilhelmieten museum over te brengen. Daphne Valentijn was als conservator betrokken bij het selecteren van bijzonder stukken uit de kerk in Huijbergen en de eveneens vorig jaar gesloten kerk in Putte.

Verdwenen kerken

De expositie die tot en met september te zien is heet ‘De verdwenen kerken van Huijbergen’. In meervoud, want de huidige kerk is de derde kerk die er staat. “Voordat de eerste parochiekerk in Huijbergen stond, moesten de inwoners van Huijbergen te voet of met paard en wagen naar Wouw als ze een communie wilden doen of een mis wilden bijwonen. En in de zeventiende eeuw werd de eerste kerk gebouwd en konden de mensen dus hier zelf naar de kerk gaan”, legt Valentijn uit. Die kerk heeft er gestaan tot 1916. “Toen werd hij zo bouwvallig bevonden dat ze vonden dat er een nieuwe kerk moest komen. En die is toen gekomen naar het ontwerp van architect Van Gils.” Die kerk was maar een kort leven beschoren, aangezien het in 1944 bij bevrijdingsbombardementen werd vernietigd. Tot slot werd de kerk gebouwd zoals we die vandaag de dag nog kennen in het middelpunt van het dorp.

In de vitrines staat kerkzilver en hangen zwart-witfoto’s van de oude kerken. Maar niet alle objecten passen in een vitrine. Het houten spreekgestoelte bijvoorbeeld. Het meubelstuk stamt uit 1870 en heeft in alle drie de parochiekerken gestaan. “Het is door een Huijbergenaar gemaakt en we weten de achternaam van de maker: Bennebroek.”

Bijzondere beelden

Een rij houten beelden springt misschien wel het meest in het oog als je de expositieruimte binnenkomt. “Deze beelden zijn stuk voor stuk bijzonder. Sommige zijn uit de zeventiende eeuw, maar we hebben ook beelden uit de achttiende en de negentiende eeuw”, zegt Valentijn terwijl ze naar de beelden loopt. Ze stopt bij het beeld van de heilige Siardus. “Het is met name heel bijzonder omdat de verering van Siardus hier een lange geschiedenis heeft.”

Afgelopen weekend werd de expo officieel geopend. “Mensen vinden het prachtig om de beelden van dichtbij te kunnen bekijken. Ze waren altijd vrij hoog geplaatst in de kerk en men kan nu echt goed de kwaliteit er van zien. En daarnaast is er heel veel kerkelijk zilver wat vaak in de kluis werd bewaard en wat eigenlijk niet meer werd gebruikt omdat er nieuwe stukken waren.”

De expositie ‘De verdwenen kerken van Huijbergen’ is te zien van april tot en met september. Iedere zondag van 12 tot 4 uur. Dit seizoen is in het Wilhelmietenmuseum tevens een moderne kunsttentoonstelling te bezichtigen. De Belgische kunstenaars Nicholas en Annemie Gers, Anne-Marie Peeraer en Tom Moens exposeren geschilderd en gebeeldhouwd werk, evenals fotografie. In hun kunst zijn de veranderende processen van mens en natuur uitgebeeld.

Lees ook: Maquette pronkstuk van nieuwe tentoonstelling Wilhelmietenmuseum