Bergen op Zoom

Column: Fantasievolle wervers van Plan Nederland aan de voordeur

Stockfoto: Pixabay / Niek Verlaan

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

COLUMN – Journalisten werken ook wel eens aan huis. En dan kan zomaar de deurbel gaan. Soms voor een pakketje, voorheen ook geregeld voor energieverkopers  maar vooral nogal eens vanwege collectes en goede doelen. Zo verging het dinsdagmiddag deze nieuwsmaker ook. Twee ontzettend aardige jonge kerels, met een mooi en goed op elkaar afgestemd verhaal. Er bleek echter achteraf weinig van te kloppen.

Ze kwamen namens Plan Nederland zeiden ze, ten behoeve van de voedselbank. En voor 15 euro kon ik zo’n pakket kopen, dat dan voor het goede doel was. Nu heb ik oprecht iets met deze instelling, al is het natuurlijk triest dat zoiets in een ‘welvarend land’ nodig is. Dus ik besloot aan de actie mee te doen en gaf de benodigde gegevens op.

Ik zou er een mail over krijgen, legde het vrolijke duo uit. En na ongeveer een maand wéér een, met de vraag of ik wilde blijven doneren maar daar kon ik dan gewoon nee op zeggen als ik dat niet wilde. En oh ja; Of ik, als ze van Plan Nederland belden, niet meteen wilde zeggen dat ik maar één keer meedoe? Als ik dat in het midden zou laten, kregen zij een betere beoordeling namelijk. Het werd zo vriendelijk en vrolijk gebracht dat ik er met alle plezier aan zei mee te werken.

Heel ander doel

Ze waren de straat nog niet uit en ik ontving per e-mail mijn bevestiging van…

Wat?! Blijkbaar was ik ineens “sponsor van Plan International Nederland”! En ging ik met 15 euro per maand bijdragen aan de strijd tegen zaken als kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en seksuele uitbuiting in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Niks voedselpakketten, ik was vooralsnog vaste donateur voor een internationaal doel dat ver staat van waar ik me voor opgaf.

Feest

Bellen met de organisatie bleek nu net vandaag een lastige, er was een personeelsdag gepland. Maar er werd een mobiel nummer genoemd voor dringende perszaken. De dame die ik aan de lijn kreeg was amper te verstaan, het was hoorbaar gezellig op de boot. Wat volgde was wat appverkeer met haar collega, die het uit ging zoeken. Zij liet in eerste instantie weten nog geen verdere klachten ontvangen te hebben uit Bergen op Zoom.

Ontslagen

Toch zijn deze wervers inmiddels van straat gehaald en ontslagen, heeft het wervingsbureau aan Plan International Nederland laten weten. “Als er mensen zijn die dit is overkomen dan kunnen ze uiteraard contact opnemen met ons om de inschrijving te annuleren. Of als het bureau belt voor de bevestiging, dan meteen bij hen al annuleren”, aldus een woordvoerder van de organisatie.