Roosendaal

Fietslift maakt de Roosendaalse Passerelle toegankelijker en veiliger

De Passerelle in Roosendaal © Archief/ZuidWest Update

Kitty Joachems Kitty Joachems

Ondanks de speciale gootjes is het voor veel mensen loeizwaar om met de fiets aan de hand de trappen van de Passerelle in Roosendaal te beklimmen. Of af te dalen. En met een elektrische fiets is het al helemaal moeilijk omdat een elektrische fiets nóg zwaarder is. Daarom fietsen mensen liever om dan dat ze de Passerelle gebruiken.

Door een fietslift te plaatsen wordt het veel eenvoudiger om de fiets mee te nemen op de brug over het spoor. VLP-raadslid Alex Raggers nam het initiatief voor een motie met dit onderwerp en kon rekenen op steun van de meeste andere fracties. De motie werd in de begrotingsvergadering dan ook met een ruime meerderheid aangenomen. Ook wethouder Arwen van Gestel is enthousiast over de fietslift. “Met deze aanpassing verwachten we dat de Passerelle meer gebruikt wordt. Daarmee nemen overlast en vernielingen af en dat zorgt er weer voor dat het veiligheidsgevoel toeneemt”, aldus de wethouder.

Positieve invloed op Stadsoevers

Concreet betekent het dat er een onderzoek komt. Daaruit moet blijken of het mogelijk is om een fietslift te installeren op beide trappen. Raggers denkt dat zo’n systeem ook een positieve invloed heeft op de groeimogelijkheden en de ontwikkeling van Stadsoevers. Wethouder Van Gestel vraagt de gemeenteraad hem wat tijd te geven. “Dit wil ik graag meenemen in de visie Vlietpark zodat het elkaar kan versterken.” De raad gunt hem die tijd.

Verslechterende reputatie

Nog niet zo lang geleden was de Passerelle nog in het nieuws omdat Raggers samen met collega-raadsleden Menno Nefs (VVD) en Sebastiaan Hamans (CDA) raadsvragen stelde aan het college over de spoorbrug. In december vorig jaar gaf de raad al opdracht aan het college om onderzoek te doen naar de aanpak van het gebied. Zwerfafval, defecte liften en vandalisme zorgen voor een verslechterende reputatie van de Passerelle. De drie raadsleden waren nieuwsgierig naar de uitkomst van het onderzoek.

Kostenoverweging

Uit het antwoord bleek dat een student van de Hogeschool Inholland Rotterdam onderzocht heeft welke maatregelen de gemeente kan nemen. Deze student adviseerde al om een fietsliftsysteem te installeren. Het college heeft daar nog niets mee gedaan uit kostenoverweging. Een fietslift kost 180.000 euro. Maar volgens de motie bestaat er goede kans dat de provincie meebetaalt aan de aanleg van het systeem.

Lees ook: Gemeente Roosendaal grijpt in bij Passerelle: meer controle en toezicht