Bergen op Zoom

FNV en Cargill komen onder druk van acties alsnog tot een akkoord

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Na de nodige onderhandelingen en onder druk van personeelsacties zijn voedingsmiddelenconcern Cargill en vakbond FNV toch tot een akkoord gekomen. Bij elkaar gaat het om een aanzienlijke loonstijging.

Er is een cao van een jaar afgesproken, die per augustus ingaat. De lonen gaan niet alleen meestijgen met het gemiddelde prijsniveau, tot maximaal vijf procent per jaar. Er komen tevens honderd euro bruto en drie procent extra loonsverhoging per maand bij. Cargill gaat daarnaast bij ouderschapsverlof negen weken lang aanvullen tot honderd procent en voor medewerkers die oproepdiensten draaien komt een goede afbouwregeling.

Geen acties

FNV-bestuurder Jos Hendriks is tevreden: “Dit resultaat is echt te danken aan de vastberadenheid van de FNV-leden bij Cargill. Zij hebben gedreigd met acties, maar gelukkig zijn die nu niet nodig.” Vorige week zag het er nog anders uit. Toen stuurde de FNV een ultimatum aan de multinational omdat eerdere onderhandelingen over de cao waren vastgelopen. De nu bereikte cao geldt niet voor alle Cargill vestigingen en medewerkers in Nederland maar wel voor onder meer de locatie Bergen op Zoom.