Hoogerheide

Fokker gaat niet in op ultimatum vakbonden, personeel gaat staken

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het personeel van de Fokker-fabriek in Hoogerheide gaat staken. Vorige week stelden de vakbonden FNV en CNV het bedrijf een ultimatum, daar is niet op gereageerd. De consequenties van het afwijzen van het ultimatum, betekenen acties in de vorm van staken.

Onbegrijpelijk. Dat vindt FNV-bestuurder Jan Meeder van het feit dat Fokker het ultimatum heeft afgewezen. En ook de bestuurder van het CNV, Arthur Bot, reageert op het nieuws. Hij meldt dat de vakbondsleden ‘echt heel boos’ zijn over de ‘ongelijke behandeling door hun werkgever’. En dus gaat er gestaakt worden.

De bonden eisten dat de werknemers van de fabriek in Hoogerheide dezelfde vertrekregeling zouden krijgen als de collega’s die werken in Helmond. Beide fabrieken sluiten namelijk binnenkort hun deuren. Het personeel werkt dan verder in Papendrecht. In Hoogerheide werken 800 werknemers, in Helmond zo’n 250.

Ongelijke regeling

Volgens de bonden zou Fokker met een andere regeling werken voor Helmond, om te voorkomen dat bekwaam personeel wegloopt. Er vinden in Helmond hightec productieprocedures plaats, waar veel kennis voor nodig is. Het verschil tussen de vergoedingen in Helmond en Hoogerheide kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Volgens FNV heeft de directie van Fokker met de ondernemingsraad deze extra afspraken gemaakt, buiten de vakbond om.

Lees ook: FNV sluit staking bij Fokker ELMO in Hoogerheide door verhuisregeling niet uit