Hoogerheide

Ultimatum voor Fokker: werknemers eisen gelijke verplaatsregeling

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al eerder werd bekend dat Fokker ELMO in Hoogerheide het niet eens was met de verplaatsregeling naar Papendrecht. Collega’s van Fokker Landing Gear uit Helmond krijgen namelijk veel meer uitgekeerd. Daarom stelt FNV Metaal een ultimatum aan Fokker, namelijk dat de werknemers van ELMO eenzelfde verplaatsregeling krijgen als hun collega’s.

Als Fokker niet met het ultimatum instemt vóór dinsdag 7 februari, volgen er werkonderbrekingen en stakingen. “Vorig jaar zijn voor zo’n duizend werknemers een verplaatsregeling afgesproken”, begint Jan Meeder van FNV Metaal. “Onlangs bleek dat de Fokker directie met de ondernemingsraad, buiten ons om, extra afspraken heeft gemaakt over de werknemers van Fokker Landing Gear. Dat is natuurlijk te gek voor woorden!”

We eisen een gelijkwaardige behandeling en regeling voor álle werknemers!

En dus komen FNV metaal en de werknemers in actie. “Dit pikken onze leden bij Fokker ELMO niet”, vervolgt Meeder. “Tijdens onze actievergadering op 24 januari bleek dat de actiebereidheid groot is.” Omdat Fokker de eisen nog niet ingewilligd heeft, ziet Meeder het als uitonderhandeld. “Vandaar dat we dit ultimatum stellen. We eisen een gelijkwaardige behandeling en regeling voor álle Fokker medewerkers.”

Het gaat om bedragen van duizenden tot tienduizenden euro’s. GKN Aerospace heeft wereldwijd zo’n 15 duizend werknemers. De locatie in Papendrecht biedt werk voor ongeveer 1800 werknemers.

Lees ook: Fokker Elmo sluit halverwege 2023 de deuren in Hoogerheide: 900 banen weg uit de regio