Roosendaal

Frustratie om overlast in Molenstraat: ‘Het wordt met de dag erger’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bedreigingen, vandalisme en diefstal. Het is voor bewoners van de Molenstraat in Roosendaal bijna het nieuwe normaal geworden. De situatie in de straat verslechtert, tot groot verdriet van ondernemer en bewoner Yonne Siemons van café JaxX. “Ik voel me gewoon niet meer veilig in mijn eigen straat, en dat vind ik zo zonde.”

Het was al het zoveelste incident in een maand tijd toen Yonne op een ochtend wéér werd uitgekafferd door twee onbekenden. Een tweetal was in een prullenbak tegenover haar café aan het graaien met een tak die ze van een boom wat verderop hebben afgebroken. Als ze er iets van zegt krijgt ze van alles naar haar hoofd geslingerd. Uit frustratie en wanhoop gooit ze de video waarin het gebeurt op Facebook. “Dan heb je om 9 uur ‘s ochtends de eerste bedreiging aan je broek hangen. Waarom?”, schrijft ze bij de video.

De laatste tijd gebeurt hier zoveel rottigheid.

Dat alle gebeurtenissen niet alleen Yonne opvallen, blijkt uit de tientallen reacties die ze op video krijgt. “Dat had ik echt niet verwacht, want het is eigenlijk maar zoiets kleins”, vertelt ze. En dat juist is het probleem, want wanneer je een bedreiging iets ‘kleins’ noemt, klopt het niet. “De laatste tijd gebeurt hier zoveel rottigheid, daar baal ik enorm van.” En dat is echt niet altijd zo geweest. “Nee, dit is niet mijn stad van tien jaar geleden.”

Haar video en kreet om hulp zijn absoluut geen verwijt naar de gemeente of burgemeester – die ook op haar video gereageerd heeft. “Met een probleemsituatie als deze kan je niet met vingertjes wijzen. Dit komt niet door één persoon, en dit kan ook niet door één persoon opgelost worden.” Wel zou ze graag van de gemeente horen wat voor plannen er zijn om de overlast tegen te gaan. “Meer duidelijkheid en openheid hierover zou fijn zijn, zodat je als bewoner weet dat er in ieder geval aan gewerkt wordt.”

Het wordt met de dag erger, ik mis mijn stad.

Maar ook de straatbewoners kunnen bijdragen aan een veiligere situatie meent de horecaonderneemster. “Ik denk echt dat als wij zorgen dat de straat netjes blijft, je al een deel van de overlast tegengaat. Veeg een keer extra je stoep, haal het onkruid weg. Help elkaar. Met zijn allen kom je zoveel verder dan in je eentje. Anders is het echt dweilen met de kraan open.”

Yonne hoopt dat er snel iets verandert, of er in ieder geval maatregelen komen. “Als je open bent worden je asbakken leeggesnaaid voor rookwaar. ‘s Ochtends controleer ik altijd eerst via de camera’s of er niemand op onze banken ligt te slapen. En een rondje met de hond wandelen in het nabij gelegen Emile van Loonpark durf ik ook niet meer. Ik durf ‘s avonds niet eens meer alleen over straat. Het wordt met de dag erger. Ik mis mijn stad.”

De gemeente Roosendaal wilde (nog) niet op de problemen van de Molenstraat reageren. Wel laat een woordvoerder weten dat ze contact op zullen nemen met Yonne om de situatie te bespreken.