Halsteren

GBWP wil focus op woningbouw Halsteren en Lepelstraat

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse raadsleden Betsy de Kock en Maarten van Eekelen (GBWP) vinden dat er meer woningen moeten komen in Halsteren en Lepelstraat. Op dit moment is er geen groei meer: de lopende bouwprojecten zijn afgerond en er zijn geen bestemmingsplannen meer. Tegelijk is er een grote behoefte aan huizen voor starters en senioren. Daarom willen de twee lokale politici “een focus binnen het Focusakkoord”, gericht op woningbouw in de kernen. Alleen al in Lepelstraat zou behoefte zijn aan 50 nieuwe woningen.

De raadsleden hebben een brief aan het Bergse college van burgemeester en wethouders gericht, met het verzoek om nieuwbouwclocaties in beide kernen te onderzoeken. “Landelijk gezien moeten er circa 450.000 woningen gebouwd worden om de woningnood enigszins op te lossen”, schrijven ze. “Ook in Bergen op Zoom is de woningnood hoog. Willen we voorkomen dat de gemeente in een ongewenst grote krimp komt, dan zullen er nu plannen gemaakt moeten worden om deze nood voor de toekomst te voorkomen.”

Mix woonmogelijkheden

Er zou volgens GBWP behoefte zijn een mix van woonmogelijkheden: van starters tot senioren, van vrijesectorbouw tot sociale huurwoningen. Als Halsteren en Lepelstraat op slot gaan, dan dreigen voorzieningen zoals winkels te verdwijnen. Maar ook bedrijven zouden de woonkernen de rug toe draaien omdat deze minder aantrekkelijk worden – voorziet GBWP.

Behoud dorps karakter

Het tweetal heeft onlangs in Lepelstraat gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Dorpsraad en andere maatschappelijke organisaties. Daauit is gebleken, dat er een behoefte is aan 50 nieuwe woningen. “Een uitbreiding die zeker niet ten koste zal gaan van het dorpse karakter van de woonkern”, zo benadrukt De Kock.

Nog geen locaties in beeld

GBWP wil niet vooruitlopen op locataties voor de nieuwe woningen. Ook de vraag of het om uitbreding moet gaan of inbreiding – het bouwen in bestaand stedelijk gebied- laten de brievenschrijvers in het midden. “Op dit moment doen we geen suggesties voor locaties”, aldus De Kock en Van Eekelen. Dit vinden zij een taak voor het Bergse college en de provincie. Wel doen de twee raadsleden nog een oproep aan de burgemeester en wethouders: “Betrek in uw onderzoek en voorstellen richting gemeenteraad ook de uitkomst van de door de Dorpsraad ingestelde werkgroep.”

Eerdere plannen

De roep om meer woningen en voorzieningen in Lepelstraat weerklinkt al lange tijd in de Bergse gemeenteraad. Twee jaar geleden diende het CDA een motie in voor woningbouw binnen de bestaande dorpskern. Ook waren er plannen om voormalig wijkgebouw De Lepelaar om te vormen tot appartementen. Deze plannen zijn echter niet verwezenlijkt. In januari voerde de PvdA in de Bergse raadscommissie nog een pleidooi voor het aanwijzen van locaties voor sociale woningbouw.