Wouwse Plantage

Geen bouwplek betekent einde van BC Hoevekestijn: “Wij willen nog steeds!”

Verklede leden van bouwclub Hoevekestijn poseren voor hun felgekleurde carnavalswagen

Leden van Bouwclub Hoevekestijn bij hun winnende carnavalswagen in 2020 (foto: BC Hoevekestijn)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bouwclub Hoevekestijn uit Wouwse Plantage moet stoppen. De club heeft geen ruimte meer kunnen vinden om carnavalswagens te bouwen. Hierdoor komt er na 21 jaar een einde aan BC Hoevekestijn. De bouwers zelf zouden dolgraag doorgaan. Als iemand nu alsnog een plek aanbiedt, dan zetten ze meteen alles op alles om het komende carnaval mee te kunnen rijden in de optochten. Maar die kans is erg klein. Daarom organiseert BC Hoevekestijn in november een grote uitverkoop van al hun bouwmateriaal.

“Wij willen nog steeds!” Mede-oprichter en oud-prins carnaval Arian Tak is er duidelijk over: de keus om te stoppen met Bouwclub Hoevekestijn is geen vrijwillige keus. “We moeten noodgedwongen stoppen. Zelf bouw ik niet veel meer mee aan de carnavalswagen. Maar voor die mannen vind ik het echt erg,” benadrukt hij. “Die leggen er altijd hun ziel en zaligheid in. Die zijn elke dag daar en hebben veel contact. Gaan samen barbecueën, samen eten, gaan op uitje met de bouwclub. Dat gaan ze missen. Als dat stopt, komt het nooit meer terug.”

Wij willen ook perse in Wouwse Plantage zitten, dus we vragen natuurlijk ook nogal wat

In de loop der jaren moest BC Hoevekestijn wel vaker verhuizen. Ze vonden onderdak bij bedrijven of telers. Maar als die wilden uitbreiden of de zaak verkochten, moest de bouwclub op zoek naar een nieuwe plek. En dat gebeurt nu weer: de tuinderij waar Hoevekestijn bouwt, is verkocht. Maar deze keer is er geen vervanging gevonden. “Met de stijgende kosten van energie en gas zien bedrijven het ook niet altijd zitten,” legt Tak uit. “En wij willen ook perse in Wouwse Plantage zitten, dus we vragen natuurlijk ook nogal wat.”

De laatste keer dat carnaval gevierd kon worden zonder coronabeperkingen was in februari 2020. Het was een gouden jaar voor BC Hoevekestijn. “We hadden de eerste prijs Grote Wagens in de optocht van Roosendaal,” vertelt Tak trots. Zo’n hoogtepunt beloofde heel wat voor komende jaren. “Toen kwam corona. En in december hoorden we dat we er in januari uitmoesten. Toen waren we al bezig met een nieuwe wagen.”

Wij zijn de laatste. En na 21 jaar stoppen wij ook

Alle spullen en materialen zijn naar een opslag gebracht in de hoop een nieuwe bouwplek te vinden. “Maar opslag kost geld. Dus we moeten van het materiaal af,” legt Tak uit. BC Hoevekestijn houdt daarom op zaterdag 19 november een uitverkoop van alle spullen. “Er is veel aandacht voor de verkoop. Logisch, want materiaal wordt steeds duurder. Alleen het staal kost je al duizenden euro’s per wagen.”

De steeds hogere kosten geven Tak ook zorgen. “Animo is er wel in de carnavalswereld. Maar je zit met ruimte en geld. En met een prijzengeld van 150 euro voor de beste wagen, daar doe je natuurlijk weinig voor, daar red je ‘t niet mee.” Hij ziet dat carnaval langzaamaan weg ebt uit Mastepinnelaand. “Vroeger waren er vier boerenkapellen in Wouwse Plantage. Nu nog twee. We hadden zes bouwclubs. Wij zijn de laatste. En na 21 jaar stoppen wij ook.” Met een zucht vult hij aan: “Maar ja, het is niet anders.”

Het doorgeven van die kennis raak je kwijt

Tak denkt dat een dorp veel verliest als de bouwclubs wegvallen. Want een bouwclub is ook een leutige manier om allerlei vaardigheden te leren. Jongelui leren allerlei vakmanschap van de oudere bouwers. “Dan kwam er zo’n klein manneke van een jaar of 8 voor het eerst mee om papier te plakken. Stond ie daar tussen die grote mannen. Thuis ging ie met Lego een carnavalswagen bouwen en stuurde dan een foto in de app,” vertelt Tak enthousiast.

“Zo’n manneke ging daarna werken met bewegende delen. En daarna met elektrische aandrijving. Je ziet ‘m opgroeien en veel leren bij de bouwclub. Mensen zien alleen de buitenkant en de optocht, maar wat er allemaal bij komt kijken is veel meer dan dat. Het doorgeven van die kennis raak je kwijt,” betreurt Tak. Als iemand toch nog een plek in Wouwse Plantage aanbiedt, dan hoort hij het graag. Je kunt hem mailen op [email protected]. “Dan gaan we meteen weer aan de gang.”

Als er geen reddende engel meer komt, dan gaat alles in de verkoop. “We doen maar één dag: weg is weg. We doen het zo snel en kort mogelijk, want het doet toch zeer,” legt Tak uit. Belangstellenden kunnen op zaterdag 19 november terecht tussen 13.00 en 16.00 uur. De verkoop is bij de opslag aan de Zoomvlietweg 56 in Bergen op Zoom.