Bergen op Zoom

Geen geld voor nieuwe bouwkoten in Bergen op Zoom: ‘Pijnlijk, net voor de eindstreep’

De huidige bouwkoten voor de Bergse Vastenavendbouwers aan de Calandweg. De discussie over nieuwbouw duurt al ruim tien jaar.

Sven de Laet Sven de Laet

Het is een keiharde klap voor de Vastenavend-bouwclubs in Bergen op Zoom: er komt geen geld voor nieuwe bouwkoten. Dat liet het Bergse college donderdagavond weten. Begin februari moet de gemeenteraad een definitieve beslissing nemen.

Het nieuws kwam onverwacht, want de afgelopen periode werd er juist gewerkt aan vier scenario’s met oplossingen. “We hebben daar honderden uren vrije tijd in zitten”, vertelt Hans van Balen van de Bergse Bouwers. “Altijd met positieve gedachten.”

Dat dit nu net voor de eindstreep naar buiten komt, is pijnlijk.

Nu blijken de voorgestelde scenario’s volgens het college tóch niet haalbaar. Er is simpelweg geen geld om de bouwclubs tegemoet te komen. De Stichting Vastenavend en de vereniging Bergse Bouwers zijn diep teleurgesteld. “Dat dit nu net voor de eindstreep naar buiten komt, is pijnlijk. Zeker omdat we vanuit de gemeente, na al die intensieve overleggen, niet zijn meegenomen in de besluitvoering. Dat kwetst me nog het meest.”

Mocht er inderdaad geen geld beschikbaar komen voor de nieuwe bouwkoten, dan heeft dat grote gevolgen. “Het grootste deel van de bouwclubs komt dat op vrij korte termijn, denk aan een jaar of twee, zonder ruimte te zitten. Zij staan dan letterlijk in de kou. Hoe triest is dat.”

Kijk naar Max Verstappen, die had ook genoeg aan het laatste rondje.

Toch is er nog hoop, volgens Van Balen. “Begin februari stemt de gemeenteraad hierover. Wij gaan de komende tijd weer een rondje langs de velden maken en alle partijen proberen te overtuigen van onze zienswijze. We hebben de slag verloren, maar de wedstrijd nog zeker niet. Kijk naar Max Verstappen, die had ook genoeg aan het laatste rondje. Daar hou ik me maar aan vast.”