Roosendaal

Geen mestfabriek maar ambitieuze plannen voor kringlooplandbouw

Spandoek geen mestfabriek

Paul Joachems Paul Joachems

In Roosendaal wordt al lang gepraat over het mestvraagstuk. Na de gemeenteraadsvergadering van zo’n drie weken geleden lijkt er nu een oplossing voorhanden. De leden van de gemeenteraad hebben zich technisch goed laten voorlichten. Na eerdere moties van GroenLinks en D66 lijkt de laatste motie van de VVD een schot in de roos. De raadsleden Harm Emmen (D66) en Jeroen van den Beemt (VVD) leggen in een podcast uit wat de ambitieuze circulaire plannen zijn in de gemeente Roosendaal. En vooral waarom het onlogisch is om een mestfabriek in Roosendaal te bouwen.

Beluister hier de podcast (de tekst gaat verder onder de podcast).

Emmen legt uit waarom zijn partij maar ook GroenLinks en de VVD hierover moties hebben ingediend. “De directe aanleiding was dat ik getipt werd door mijn collega’s in Woensdrecht waar ze een dergelijke motie hadden aangenomen. Maar de uiteindelijke aanleiding voor die moties is dat de gemeente in ieder geval op zoek was, misschien nog ís, naar mogelijke vestigingslocaties voor mestbewerkingsfabrieken.”

Stront uit Oost-Brabant naar West-Brabant

Van den Beemt heeft in de vergadering van 20 mei ook een motie ingediend. “Het begon ermee dat ik een beetje schrok van de motie waar D66 ongeveer zes weken geleden mee kwam. Dit kwam binnen als spoedeisende motie. Die komt eigenlijk zonder enige inleiding in de gemeenteraad. Dan gaan we er twee keer drie of vier minuten iets over roepen. En vervolgens gaan we stemmen. En dat vond ik niet zorgvuldig want ik snapte er eigenlijk de ballen van. Wat is mestbewerking? Wat is mestverwerking? Hebben we nou een overschot of een tekort? Waarom moet stront uit Oost-Brabant naar West-Brabant gereden worden en dan het product weer terug?”

Provincie kijkt naar West-Brabant

Hoe groot de kans is dat de gemeente Roosendaal in aanmerking komt voor de vestiging van zo’n fabriek legt Emmen uit. “Het is of wás een reëel risico in de zin dat we natuurlijk al eerder plannen gehad hebben. Bij de Suez, bij de Westrand. Dat heeft nogal wat weerstand opgeroepen en is nog best een heel verhaal geworden. Het is ook zo dat de weerstand in Oost-Brabant al heel groot is, het probleem ís daar ook heel groot. Dan is het niet ondenkbaar dat de provincie toch kijkt naar West-Brabant om te zien of hier eventueel ruimte is om een deel van het probleem op te vangen.”

Is het nou mestbewerking of -verwerking?

Volgens Emmen is de term mestverwerking allesomvattend bij het hele proces wat hierbij komt kijken. Bij het bewerken van mest gaat het volgens hem om iets anders. “Bij bewerking heb je het al snel over het daadwerkelijk iets doen met de mest anders dan het uitrijden over het land. Ik heb het niet over het uitrijden op een akker want een akkerbouwer heeft dat gewoon nodig. Daar ga ik niet aankomen. Dit gaat om het nemen van bijvoorbeeld de natte mest om deze te drogen. Of het vergisten van mest. En zo zijn er een aantal andere bewerkingstechnieken die er bestaan.”

Het mestprobleem

Een van de zorgen bij het verwerken van mest is de stankoverlast en de gezondheidsrisico’s volgens Emmen. “Er wordt vaak van tevoren gezegd dat dit nihil zal zijn. De ervaring in Oost-Brabant leert dat dat vaak toch niet het geval is. Dat het wel degelijk in de omgeving te ruiken is. En de tweede zorg is, en of die helemaal gegrond is dat is nog open voor discussie, maar er is ook de zorg over gezondheidsrisico’s. Want op het moment dat die mest bewerkt wordt komen daar misschien de aerosolen met daarin de bacteriën uit de mest in de lucht.”

Meer duidelijkheid door insprekers

Van den Beemt zegt dat de VVD de motie van D66 niet zag zitten. “Maar laat ‘m dan op de goede manier door de gemeenteraad komen zodat mensen kunnen inspreken. En daarbij dacht ik dus vooral aan natuurorganisaties en aan de boeren, de ZLTO in ons geval.” De insprekers hebben licht op de zaken kunnen schijnen volgens het raadslid. “Je ziet wel eens als er insprekers komen dat het alleen maar ingewikkelder is geworden. Dat viel hier juist heel erg mee want in die inspraak gebeurde dus iets wat ik best verrassend vond. De natuurorganisaties hadden het over circulaire landbouw, wat je zelf produceert heb je zelf ook weer nodig. “

Boeren en natuurorganisaties

Van den Beemt heeft tijdens een eerdere vergadering aan de insprekers gevraagd of deze kringlooplandbouw door een paar bedrijven samen mag worden geregeld. “Zien jullie dan kans om wel een klein gesloten systeem te creëren op gemeenteniveau? Dat mocht, dat vonden ze ok. Blijkbaar is er dus ruimte dat natuurorganisaties en de boeren er wél samen uitkomen. Die hebben dan alleen wel de gemeente nodig om de regels vast te leggen”, vertelt hij in de podcast.

Mooie ambitie

Volgens Emmen is de motie van de VVD positief ontvangen door zijn partij D66. “Ik heb van begin af aan niet zo goed de weerstand bij sommige andere partijen begrepen tegen de motie van Jeroen. Ik zag het wél als een aanvulling. De motie van Jeroen die oproept om lokaal die kringlooplandbouw te gaan doen, onze veehouders en akkerbouwers met elkaar die kringloop te sluiten, dat is wat we moeten willen. Mijn motie deed het niet, die van Jeroen doet het wel. Ik ben daar heel happy mee en ik ben ook blij dat deze aangenomen is. Bij mijn weten is er nog geen andere gemeente in Nederland die het streven heeft lokaal die kringloop te sluiten. Dit is een mooie ambitie.”

Lees ook: Mestverwerking: “Stront op eigen grond” of “blaadjes bij de buurman” Lees ook: Raad van State vernietigt vergunning voor veelbesproken Roosendaalse mestfabriek